1.001 verhalen

Kan kunst een oorlog veranderen?

De veerkracht van Oekraïne

Wie?

JR is een Franse fotograaf. Hij groeide op in een arme buurt in Parijs. Op een dag vond hij in de metro een camera. Hij begon met foto’s maken van de graffiti die hij en zijn vrienden ’s nachts maakten. Als een soort beeldverslag. Zo maakte hij de mensen zichtbaar die normaal niet zichtbaar zijn. Hij besloot dat dat zijn taak was in de wereld: verhalen laten zien over mensen die anders vergeten worden. Verhalen van arme mensen, gevluchte mensen, verborgen mensen…

Wat?

Deze foto heet ‘De weerstand van de Oekraïne’. JR was in Polen en maakte daar foto’s van de Oekraïners die gevlucht waren voor de oorlog met de Russen. De foto van het 5-jarig meisje Valeriia liet hij printen op 45 meter groot doek. JR en zijn team wandelden met het doek de grens over naar het stadje Lviv in de Oekraïne. Zij wilden zo laten zien dat miljoenen kinderen in de Oekraïne bescherming nodig hebben nu het daar oorlog is. Honderden mensen uit Lviv sloten zich bij hem aan en hielpen de foto van het gevluchte meisje rond te dragen. Om kinderen als Valeriia te helpen kun je de foto van Valeriia en een filmpje over de wandeling met de foto kopen. Alle geld gaat naar een organisatie die de vluchtelingen van de Oekraïne helpt.

Mensen en verhalen gaan hand in hand. Verhalen helpen ons om gebeurtenissen die we hebben meegemaakt met anderen te delen. Ze zorgen ervoor dat we in gesprek komen en elkaar beter leren kennen. Verhalen helpen ons te onthouden wat we belangrijk vinden. Ze vergroten onze kennis en verrijken ons wereldbeeld. Zo vormen verhalen het cement van onze samenleving. En daarom heeft deze Prikkels als thema 1.001 verhalen. De redactie ging op zoek en vond een enorme rijkdom aan verhalen die inspireren.

Laat de verhalen maar stromen. Veel leesplezier.

Lees Prikkels