Nieuws
april 19
2024

Primair onderwijs

Rammelende kliko’s in Baarn

“Zet de bakken en de zakken vol met rommel aan de straat. Schiet nou op, daar komt de wagen, anders ben je nog te laat!” Het Vuilnismannenlied is een vast onderdeel van het klassenproject Zooi! Mooi?, dat een ode brengt aan de held van iedere kleuter: de vuilnisophaler. Bij de gastles in JPS Montini was de Baarnse wethouder Mark Veldhuizen namens de gemeente Baarn als toeschouwer aanwezig.
Zooi! Mooi? in Baarn

Voor Veldhuizen was het een bijzondere ochtend. Samen met de groepen 1 en 2 van de basisscholen uit de gemeente Baarn zag hij dansdocent Jamie-Dee van den Oudenrijn dansen als een vuilnisophaler, waarna de kinderen zelf ook in de beentjes moesten komen en in de denkbeeldige vuilniswagen stapten. In dit project met het thema ‘vuilnis’ maken de kinderen kennis met het beroep van vuilnisophaler. Vegen, duwen, tillen – allemaal bewegingen die genoeg inspiratie opleveren om er een creatieve dans van te maken.

Ter afsluiting zongen de kleuters samen het Vuilnismannenlied, dat ze eerder in de les hadden geleerd: ‘… Alle rommel in de wagen van de vuilnisman.’

Het project ‘Zooi! Mooi?’ maakt deel uit van het Cultuurprogramma van Kunst Centraal, die deze presentatie heeft georganiseerd om de gemeente Baarn te laten zien hoe kunsteducatie in de praktijk werkt. Het Cultuurprogramma brengt cultuur en geschiedenis verrassend dicht bij de school, de leerlingen en de lokale gemeenschap. De gemeente draagt bij aan dit programma, dat wordt verzorgd door Kunst Centraal op 220 scholen in de provincie Utrecht voor ruim 45.500 leerlingen.