Nieuws
april 26
2022

Vrijheid is zo fijn

Kasper van OBS de Startbaan uit Soest wint de gedichtenwedstrijd bij het project Historische Verhalen. Tijdens de prijsuitreiking, die plaatsvond op maandag 25 april, mocht hij zijn gedicht voordragen. Alle ingestuurde gedichten worden tentoongesteld in Kamp Amersfoort en zijn daar tot 8 mei te zien.

Het project Historische Verhalen vind plaats in combinatie met het project Oorlog zonder vader rondom het thema Vrijheid, voor groepen 7-8 van de basisscholen in Soest.

De kinderen lezen het boek ‘Oorlog zonder vader’ van Martine Letterie in de klas en hebben een ontmoeting met haar waarin ze vertelt over het schrijversvak en over dit bijzondere boek. Het boek ‘Oorlog zonder vader’ gaat over haar vader Frank, die tijdens de oorlog in Kamp Amersfoort heeft gezeten.

Vervolgens krijgen de kinderen een rondleiding door Kamp Amersfoort, o.a. langs de plekken die in het boek beschreven staan, in het museum en in de omgeving.

Gedichtenwedstrijd

Dan gaan de kinderen filosoferen over Vrijheid. Wat betekent dat voor jou en wat betekent de vrijheid van een ander? Onder leiding van een poëziedocent van KunstenHuis Idea schrijven de kinderen gedichten over vrijheid.

Iedere klas heeft een gedicht geselecteerd om waarmee zij deelnemen aan de dichtwedstrijd. Alle inzendingen worden tentoongesteld in Kamp Amersfoort en zijn tot 8 mei 2022 te zien. Kasper mag zijn winnende gedicht ook voordragen tijdens de herdenking die door de gemeente Amersfoort wordt georganiseerd op 4 mei.

Kunstmenu en Cultuurprogramma

Het project ‘Oorlog zonder vader’ en ‘Historische verhalen’ zijn onderdeel van het Kunstmenu en het Cultuurprogramma dat Kunst Centraal verzorgt voor de groepen 1-8 van de basisscholen uit Soest. Elke leerling beleeft zo minimaal een keer per jaar kunst en maakt kennis met de eigen culturele omgeving.