Nieuws
oktober 6
2023

Primair onderwijs

‘Pixel-plankton’ maken, samen met de lichtkunstenaar

Wat hebben lichtkunst en plankton met elkaar te maken? De leerlingen van groep acht in Houten weten daar inmiddels alles van. In het gebouw van basisschool de Aventurijn leerden ze hun eigen plankton-wezentjes maken in de vorm van digitale animaties, en doken daarmee de diepte in.

Twee leerlingen staan samen met Martin Boverhof voor het scherm met pixel-plankton.

De Houtense wethouder Ria Frowijn zag het gebeuren. De les van lichtkunstenaar Martin Boverhof van Studio de Maan, waarin Frowijn te gast was op uitnodiging van Kunst Centraal, maakte indruk op de wethouder: ‘Ik zie dat kinderen bij dit project echt de diepte ingaan. Een maakproces met de kunstenaar samen! Dat dit ook nog zichtbaar wordt in een gezamenlijk kunstwerk tijdens het lichtkunstfestival, is helemaal fantastisch.’

Aan de Slinger, dat het Lichtkunstfestival VONK organiseert, wil ‘de verbinding tussen mens en natuur verkennen’, en zal daarom het gezamenlijke kunstwerk van Martin Boverhof en de leerlingen daar ook tentoonstellen. De pixel-planktoncreaties zullen dan als lichtjes in een digitale zee geprojecteerd worden op de wanden van Fort De Batterijen in Nieuwegein.

Het VONK Festival vindt plaats van vrijdag 13 tot en met zondag 22 oktober, en is vanwege het speciale karakter alleen na zonsondergang geopend: van 19.00 uur tot 23.30 uur. Voor leerlingen van groep 8 van de deelnemende scholen plus een begeleider is de toegang gratis.