Nieuws
juli 15
2021

Van wie is dit landschap? Een terugblik

voortgezet onderwijs

2021 is het Jaar van de Ode aan het Nederlandse Landschap. Op 24 maart 2021 sloten Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht hier met een inspiratiebijeenkomst voor het onderwijs bij aan.

Filosofie en het landschap

Ecoloog-filosoof Matthijs Schouten van Staatsbosbeheer is ‘gespotlight’. Hij vertelt over het project ‘Natuurwijs’ van Staatsbosbeheer en Natuurcollege: de natuur als klaslokaal. En over het effect dat dit project heeft op deelnemende kinderen. Ze zijn niet alleen significant meer geïnteresseerd in de natuur, maar ook in elkaar! Natuureducatie zorgt voor meer verbinding.

Bevlogen vervolgt hij zijn verhaal, over hoe je vanuit filosofisch perspectief op verschillende manieren de werkelijkheid (de natuur) kan duiden. Op een cognitieve manier, die gericht is op taal, het benoemen, zintuigelijke waarneming en ordening en op een manier gestoeld is op intuïtie, emoties, poëzie, metaforen, mythe, kunst! Schouten: “Wanneer je zo kunt kijken dat de wereld zich écht kan laten zien, dan word je overal getroffen door het wonder van het bestaan.”

Tot slot vertelt hij over verschillende soorten landschappen; veranderende, statische, mede gevormd door de mens of puur natuur. En over wat dat doet met de mens.

Ga in je eentje wandelen en laat je voeten je brengen. Tot er een moment komt waarop je denkt: ‘Hé, hier is iets bijzonders aan de hand. Dit moet ik onderzoeken’!

Na de lezing volgt er een workshopronde:

Meer?

Op 24 maart vond de online inspiratiebijeenkomst ‘Van wie is dit landschap?’ plaats. Daarbij we sloten we aan bij een actueel landelijk thema: Ode aan het landschap. Wil je ook deelnemen aan een activiteit van Kunst Centraal? Check dan de agenda!