Nieuws
juli 22
2021

Toolytools die helpen

po/vo

Trea Scholten geeft korte cursussen creatief schrijven. Kinderen maken onder haar leiding de prachtigste verhalen en gedichten. Toolytools helpen hen om hun gedachten te vormen en geven mooie tussenresultaten.

Spelen met taal

“Sommige kinderen hebben moeite met taal. Maar als ik met ze aan het werk ga schrijven ze de mooiste teksten. Dat komt omdat ze bij mij creatief schrijven. Alle grammatica- en spellingsregels mogen op de schop. Er is alle ruimte voor vrij en associatief denken. Ze mogen spelen met taal.

Beeld

Om aan de slag te kunnen gaan hebben kinderen vaak een beeld nodig. Daarom begin ik mijn lessen regelmatig met de collagetool. Ik laat hen foto’s zoeken bij hun onderwerp en daarvan een collage maken. Met mooi weer kunnen ze eerst naar buiten om zelf foto’s te maken om daar een collage van te maken. Daarna bekijken we samen de collage. Ik stel dan vragen als: als je deze beelden bij elkaar ziet, wat valt je dan op in jouw collage? Welk verhaal zou je kunnen vertellen?

Tooly is een website met 21 tools waarmee kinderen online creatief werk kunnen maken.

Tooly
Volgorde

Kinderen vinden het ook vaak lastig om hun verhaal in hun hoofd in een goede volgorde te zetten. Daar helpt Timeline bij. Je plaatst dan je personages en onderdelen van je verhaal in een tijdlijn en kunt er rustig samen naar kijken. Ik kan dan tips geven. Bijvoorbeeld als je met het vierde plaatje je verhaal begint, zou het dan spannender worden? Of je kunt verdiepende vragen stellen als: wat voelde je personage toen dat gebeurde? Of: welke kleuren zie je voor je? Daarmee krijgt het kind het verhaal helderder voor ogen.

Meer tijd?

Als ik wat meer tijd heb kan ik ook Storyboard That gebruiken. Daarin kan hetzelfde worden gedaan als in Timeline, maar het is een wat moeilijker tool in het gebruik. Het voordeel is wel dat je er zelf foto’s in kan uploaden. En als je echt een keer de tijd hebt? Gebruik dan Jilster. Dat is een prachtige tool waarmee kinderen een eigen tijdschrift kunnen maken, waarin ze alle verhalen en gedichten die ze hebben geschreven kunnen bundelen.”