Nieuws
maart 14
2024

Primair onderwijs

Terugblik Proeflokaal 2: Samen zie je meer

Op dinsdag 12 maart inspireerden Dorien Wijstma (Landschap Erfgoed Utrecht) en Angelique Groen (Kunst Centraal) een kleine groep culturele partners en vakdocenten tijdens het tweede Proeflokaal ‘Samen zie je meer’.

De deelnemers ervoeren in Kunsthal KAde aan den lijve wat verschillende kijktechnieken (zoals Visual Thinking Strategies) voor kunst en erfgoed teweeg kunnen brengen. Het leverde niet alleen plezier op, maar ook meer betrokkenheid.

Aan de hand van gestructureerde vragen nodigden we de deelnemers uit om goed te kijken naar kunst en erfgoed, waarmee we de zintuigen, verbeelding en aanwezige kennis stimuleerden. We lieten ze zien hoe dit mogelijk is bij hun leerlingen.

Met de ene kijktechniek ben je meer bezig met het samen als groep een verhaal te construeren en voortbouwen op de ander. Andere kijkvragen zorgen meteen voor betrokkenheid bij waar je naar kijkt en het onderwerp waarover je de leerlingen wilt leren.

Het was een mooie middag in Amersfoort waar we werkten met de collectie en de kunst van Hans op den Beeck. De deelnemers reageerden enthousiast.

Wil je ook meedoen? Op donderdag 11 april organiseren we ‘Proeflokaal 3: Vervelende kinderen bestaan niet?!’ over groepsdynamiek.