Nieuws
juni 9
2023

Primair onderwijs

De vuilnisophalertjes van Nieuwegein

‘Zet de bakken en de zakken vol met rommel aan de straat. Schiet nou op, daar komt de wagen, anders ben je nog te laat!’ Het Vuilnismannenlied is een vast onderdeel van het klassenproject Zooi! Mooi?, dat een ode brengt aan de held van iedere kleuter: de vuilnisophaler. De Nieuwegeinse wethouder John van Engelen (Lokale Vernieuwing) was hierbij als toeschouwer aanwezig.

Voor Van Engelen – die ook Cultuur in zijn portefeuille heeft – en beleidsadviseur Cindy Bergman was het een bijzondere ochtend. Samen met de jongste groepen van de Nieuwegeinse school Lucas Batau zagen ze dansdocent Nikla Katsburg van DE KOM Nieuwegein dansen als een vuilnisophaler, waarna de kinderen zelf ook in de beentjes moesten komen en in de denkbeeldige vuilniswagen stapten. Ter afsluiting zongen de kleuters samen het Vuilnismannenlied: ‘… Alle rommel in de wagen van de vuilnisman.’ Van Engelen was onder de indruk, en prees de manier waarop de kinderen spelenderwijs bewust worden van de verschillende soorten afval en de verwerking daarvan.

Het project ‘Zooi! Mooi?’ op de Lucas Batau maakt deel uit van het Cultuurprogramma van Kunst Centraal, die deze presentatie heeft georganiseerd om de gemeente Nieuwegein te laten zien hoe kunsteducatie in de praktijk werkt. Het Cultuurprogramma brengt cultuur en geschiedenis verrassend dicht bij de school, de leerlingen en de lokale gemeenschap. De gemeente draagt bij aan dit programma, dat wordt verzorgd door Kunst Centraal op 220 scholen in de provincie Utrecht voor ruim 45.500 leerlingen.