Nieuws
november 14
2023

Primair onderwijs

‘Peter Peper’ valt goed in Bunnik

Of ze volgend jaar weer mag komen, vraagt wethouder Julie d’Hondt aan de medewerkers van Kunst Centraal. Vooral de bijzondere vorm waarin de geschiedenis de kinderen bereikt, heeft haar aangesproken: met behulp van een mini-decor en een camera worden prachtige beelden op een scherm geprojecteerd. Op die manier krijgt de leerkracht een mooie kapstok aangereikt om het koloniale verleden van Nederland bespreekbaar te maken in de klas.

Yalan Lips en Milan Schleijpen spelen 'Peter Peper' in de Kersentuin in Bunnik.

Acteurs Milan Schleijpen en Yalan Lips willen een rijsttafel maken uit het receptenboekje van de oma van Milan. Zij heeft in ‘Nederlands Indië’ gewoond, en Milan heeft nu haar boekje in bezit. Maar… voor dit gerecht ontbreken er nog een paar ingrediënten. Met de hulp van piraat Peter Peper gaan ze op het Indonesische eiland Banda op zoek naar de benodigde specerijen, en schetsen spelenderwijs een beeld van de VOC en het koloniale verleden van Nederland.

Alle kinderen van de groepen 7 & 8 van de Bunnikse scholen waren op 9 november uitgenodigd om in de Kersentuin deze bijzondere voorstelling van jeugdtheater IJsbeerInc. en Hotel Modern bij te wonen. Ook de wethouder van cultuur, Julie d’Hondt, was op verzoek van Kunst Centraal van de partij, want de gemeente Bunnik draagt bij aan deze vorm van kunsteducatie. En natuurlijk mocht ze, net als de kinderen, ook mee-eten van het gerecht dat aan het einde van de voorstelling helemaal compleet was.

De bijzonderheid van deze voorstelling zit ’m in het multidisciplinaire karakter ervan. Naast acteren en zang, creëren de spelers met een telefooncamera een real-time projectie van hun poppenspel op een scherm. Er is dus veel te horen en te zien, en om de beleving helemaal compleet te maken, bereiken de geuren van het pruttelende eten de neuzen in de zaal. Alle zintuigen doen mee.