Nieuws
april 26
2022

Escher meer zichtbaar in Baarn

De wereldberoemde graficus M.C. Escher woonde 30 jaar in Baarn. Een goede reden om leerlingen van groep 7-8 kennis te laten maken met zijn werk. Dit doen zij tijdens het Escherproject. Wethouder Hugo Prakke was op 14 april aanwezig bij de workshop van groep 8 van de Uitkijck.

Het project

Allereerst maken de leerlingen kennis met het werk van M.C. Escher en met de begrippen optische illusie, oneindigheid en grafiekkunst. Dat doen zij in de klas én tijdens een bezoek aan het Eschermuseum in Den Haag. Daar komt met behulp van de enthousiaste gidsen de wereld van Escher tot leven.

Geïnspireerd door het werk van Escher volgt daarop een workshop bij FrontaalKunst in Lokaal-O. Tijdens de workshop, onder leiding van kunstenares Rixt Hilverda, gingen de leerlingen aan de slag met zwart-wit papier snijden. Zo leerden ze over vormen en restvormen. Wethouder Hugo Prakke bezocht deze workshop samen met directeur-bestuurder van Kunst Centraal, Barbara Wittebol. Het was inspirerend om te zien hoeveel creativiteit kunstenaar Rixt Hilverda wist aan te boren bij groep 8 van de Uitkijck!

Denktank

Het project eindigt met een uitnodiging van de gemeente Baarn aan de leerlingen om te bedenken hoe Escher beter zichtbaar kan worden gemaakt in Baarn. De ideeën van de klas worden opgestuurd naar de jury. De winnaars mogen dit presenteren op het gemeentehuis.

Kunstmenu en Cultuurprogramma

Het Escherproject is onderdeel van het Kunstmenu en Cultuurprogramma dat Kunst Centraal verzorgt voor de groepen 1 tot en met 8 van alle bassischolen in Baarn. Elke leerling beleeft zo minimaal een keer per jaar kunst en maakt kennis met de eigen culturele omgeving.