Nieuws
juni 13
2022

Lopik langs de Limes

Waar zich nu de gemeentekernen van Lopik bevinden, liepen vroeger Romeinen rond. Het Romeinse Rijk is al meer dan 1500 jaar geleden uiteen gevallen, maar de Romeinen hebben wel het een en ander voor ons achter gelaten. In het project ‘Langs de Limes’ van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht leren de leerlingen van groep 5-6 uit Lopik daar alles over. En er komen twee échte archeologen in de klas. Op woensdag 8 juni vond het bezoek van archeologen van Vestigia Tessa en Tobias plaats in groep 6 van De Nieuwe Wiel. Ook wethouder Johan van Everdingen was daarbij aanwezig.

Tessa en Tobias vertelden de leerlingen over archeologie en de Romeinse Limes, die onderdeel is van de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Romeinen hebben allerlei spullen achtergelaten, die later zijn opgegraven. Veel daarvan diende als inspiratie voor voorwerpen die we nu vaak gebruiken, zoals een schaar, munten of sandalen. De archeologen nemen een koffer mee met Romeinse vondsten die de leerlingen gaan onderzoeken. Daarnaast komt er op elke school een archeologische ontdekvitrine. Daarmee kunnen de leerlingen nog verder archeologisch onderzoek doen.

Het project ‘Langs de Limes’ is onderdeel van het Cultuurprogramma van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht. Alle negen scholen uit de gemeente Lopik nemen deel aan dit programma, waarmee de leerlingen kennis maken met hun eigen culturele omgeving. Daarnaast nemen de scholen deel aan het Kunstmenu. Hiermee komen de leerlingen gedurende hun schooltijd in aanraking met professionele kunst en kunstenaars én maken kennis met verschillende kunstdisciplines. Samen vormt dit een stevige basis voor de creatieve ontwikkeling van de leerlingen.