Nieuws
juli 19
2021

Kinderboekenfeest: een prachtig concept

primair onderwijs

Els van der Jagt gaat ieder jaar naar het Kinderboekenfeest. Als cultuurcoördinator op de Griftschool in Woudenberg en drama- en dansspecialist heeft ze veel in huis om cultuureducatie een plek te geven in school. “Maar bij mij gaat het pas bruisen als ik bij het Kinderboekenfeest ben geweest.”

Vertaling naar activiteiten in de klas

“Ik ga al zo lang ik me kan herinneren en ik kom altijd terug met een ‘wauw’-gevoel. De act over ‘Helden’ bijvoorbeeld vond ik echt geweldig. En die over de ontdekkingsreiziger heb ik ook met heel veel plezier gespeeld. Ik vind het moeilijk om een vertaling te maken van een thema naar activiteiten in de klas. Ik heb ideeën genoeg, maar ik heb mensen nodig die me een beeld geven wat er kan. En dan kan ik er zelf mee aan de gang. Helemaal vanuit het niets kan ik niet werken.

Een prachtig concept

We worden als school overspoeld met aanbiedingen van organisaties die iets met de Kinderboekenweek doen. Wij kiezen toch steeds voor het Kinderboekenfeest van Kunst Centraal. Het is een prachtig concept omdat het compact is en de onderdelen voor ons goed te doen zijn. Er zijn al keuzes gemaakt en dat maakt dat wij erop kunnen bouwen. De act kun je makkelijk met zijn tweeën spelen. Je kunt ook de rollen uit elkaar halen en het stuk neerzetten met het hele team. Het boekenpakket nemen we ook altijd. We leren onze kinderen ook het zelfgemaakte lied. Dat is zo leuk om dat met de hele school te zingen bij de weeksluiting. En de handouts van de workshops helpen ons om onze eigen lessen voor te bereiden.

De tijd die ik in deze middag steek, verdien ik later terug in de voorbereiding.

Het is altijd druk en op deze manier is het niet veel werk en zet je toch iets neer dat staat als een huis. Daarom zet ik de woensdagmiddag van het feest meteen zodra de datum bekend is in mijn agenda. Deze datum houd ik vrij van vergaderingen en rapportgesprekken. De tijd die ik deze middag steek verdien ik later in de voorbereiding terug. Meestal ga ik samen met een collega. Dat is makkelijker. Maar soms lukt dat niet en ga ik alleen. En als er bij mij iets ‘aan’ is gezet trek ik de anderen over de streep.

Kinderboekenfeest 2021

Het thema van het Kinderboekenfeest 2021 is ‘Worden wat je wil’. De online bijeenkomst is op woensdagmiddag 15 september 2021 van 15:00 – 16:30 uur. Kijk in de agenda voor meer info.