Nieuws
mei 31
2023

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

Educatieprogramma Nederlands Film Festival 2023 staat nu online

Hoe kun je kinderen leren kritisch te kijken naar een film of video? Het educatieprogramma van het Nederlands Film Festival kan hierbij helpen.

Het vraagstuk rondom telefoons in de klas staat hoog op de agenda. Kinderen worden op steeds vroegere leeftijd geconfronteerd met videocontent. Maar hoe gaan ze met beeld om en wat is de rol van een leraar in dit geheel? Het Nederlands Film Festival helpt je verder! Leer jouw leerlingen met filmeducatie kritisch kijken en reflecteren op eigen en andermans verhalen tijdens het NFF Educatieprogramma.

Boek bijvoorbeeld een bioscoopervaring op het festival en laat je klas tijdens een nagesprek vragen stellen over het onderwerp en het maakproces. Voor zowel het basis- als het voortgezet onderwijs vind je op het festival voor elk leerjaar diverse filmselecties die aansluiten op relevante thema’s, leergebieden en de belevingswereld van je leerlingen. Zo draaien voor het basisonderwijs films zoals Uilenbal en Strijder, die gaan over vriendschap en het najagen van je dromen. Voor het voortgezet onderwijs kun je onder andere kiezen voor films Buladó en El Houb, waarin thema’s als diversiteit en LHBTIQ+ aan bod komen. Bij elke film ontvang je een bijbehorend lespakket ter voorbereiding of verwerking van het festivalbezoek.

Junior Gouden Kalf

Naast filmvertoningen kunnen leerlingen van het voortgezet onderwijs ook aansluiten bij de workshop Junior Gouden Kalveren. Hier leren filmmakers in de dop onder leiding van een ervaren filmdocent zelf een korte, één minuut durende film maken. Alle resultaten kunnen op het festival in de prijzen vallen tijdens een feestelijke uitreiking inclusief rode loper. Wie neemt een Junior Gouden Kalf mee naar school?

Verder organiseert het NFF in samenwerking met Filmhub Midden op 26 september een workshop voor leraren. Tijdens deze gratis lerarenavond maak je samen met vakgenoten nader kennis met filmeducatie, onderzoek je wat bepaalde films geschikt maakt voor het onderwijs, en ontmoet je de maker van een van de festivalfilms.

Enthousiast? Ga naar www.filmfestival.nl/educatie voor het volledige programma en meld je voor 10 juli aan!