Nieuws
september 15
2022

De TheaterBus

Op woensdag 28 september 2022 reed de eerste TheaterBus door de provincie Utrecht. De bus bracht de leerlingen uit de Utrechtse Heuvelrug naar Theater aan de Slinger in Houten. Daar bekeken ze de voorstelling ‘Hierwaardaar’ van Het Filiaal theatermakers en De Dansers. Met de TheaterBus krijgen ook kinderen uit dorpen waar geen theater is de mogelijkheid om gedurende de basisschooltijd één keer een voorstelling in een groot theater te beleven.

Van klapstoel naar rood pluche

Verspreid door de provincie zijn een aantal (grote) theaters te vinden, zoals de Speeldoos in Baarn, De KOM in Nieuwegein, Aan de Slinger in Houten en Figi in Zeist. In veel dorpen echter bestaat het theater uit een zaaltje van de kerk, het clubhuis van de scouting of de gymzaal van de school. Talloze voorstellingen uit het Kunstmenu vinden plaats in deze locaties.

Het is natuurlijk geweldig dat dat kan, vaak dankzij het enthousiasme van de beheerders. Desondanks is een voorstelling in een plaatselijk zaaltje niet te vergelijken met een theaterervaring in een groot theater. Als kinderen plaats nemen op het rode pluche en overdonderd worden door het grote podium en het theaterlicht en -geluid, dan komt een voorstelling heel anders binnen.

Een ervaring voor elk kind!

Twee jaar lang zal Kassing Tours uit Bunnik leerlingen uit gemeenten waar geen theater is naar een nabij gelegen theater brengen om een voorstelling te bekijken. Dit schooljaar brengt de TheaterBus in totaal ruim 3600 leerlingen uit de Utrechtse Heuvelrug, Soest, Woudenberg, De Ronde Venen, De Bilt, Eemnes, Lopik, Stichtse Vecht, Bunnik en Leusden naar omliggende theaters. Na deze twee jaar zou Kunst Centraal de pilot heel graag structureel maken. Want een theater bezoeken is een ervaring die we elk kind gunnen.