Nieuws
december 17
2021

Cultuurles voor iedereen!

Het Jeugdfonds sport & cultuur maakt kunstlessen mogelijk voor kinderen waarvan de ouders geen ruimte hebben om dit zelf te betalen. Zo kunnen ook Jazz en Djennah hun talenten ontwikkelen en hun dromen waarmaken.

Dansen is wat ik het liefste doe

Jazz en Djennah hebben beiden les bij Scholen in de Kunst, een grote muziekschool in Amersfoort. Jazz (12 jaar): “ Ik zit sinds september op hiphop, dat wilde ik al heel lang. Ik zag iemand optreden die ik ken die hiphop danste, toen ben ik hier komen kijken. Ik oefen veel thuis in mijn kamer voor een hele grote spiegel. Dansen is wat ik het liefste doe. Ik wil altijd bewegen.”

Djennah is vier en zit op musicalles: “Musicalles, dat is dan je gaat dansen en zingen en rennen. Er zijn jongens en meisjes van vier tot zes jaar. Esmee kende ik al van de peuterschool. Zij ging toen dansen en toen mocht ik een keer mee. Mama ging ook mee kijken.”

Jeugdfonds

Het Jeugdfonds sport & cultuur is er voor kinderen en jongeren die opgroeien in gezinnen met weinig geld. En dat zijn er, vanwege de coronacrisis, steeds meer. Het Jeugdfonds wil dat alle kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar lid kunnen worden van een sportclub, of dans-, muziek-, theater-, of kunstlessen kunnen volgen.

Hoe werkt het?

De aanvraag voor een bijdrage wordt, in overleg met de ouders, gedaan door een intermediair. Dat is bijvoorbeeld een leerkracht, of een buurtsportcoach. Na goedkeuring kan het kind aangemeld worden bij de sportclub, dansschool of andere organisatie. Het jeugdfonds betaald de contributie of het lesgeld direct aan de club of organisatie.

Leerkrachten, die de kinderen dagelijks zien, kunnen ouders helpen de stap te nemen om hulp te vragen.
Robin Hessels, intermediair Jeugdfonds sport & cultuur
Ook intermediair worden?

Zie jij kinderen op school die graag op een club willen, maar bij wie daar thuis te weinig financiële middelen voor zijn? Als leerkracht kun je daar iets aan doen, door intermediair te worden voor het Jeugdfonds. Lees er meer over op de website van het Jeugdfonds sport en cultuur.

Prikkels: kansen zat!

Dit is een verkorte versie van het artikel ‘Cultuurles? Dat kan voor iedereen!’ uit de Prikkels, winter 2021, met het thema ‘kansen zat’. De Prikkels wordt verspreid onder alle basisscholen uit de provincie Utrecht. Online lezen kan ook!