Nieuws
november 29
2021

Creatieve kracht in het S(B)O

Tijdens de bijeenkomst Creatieve kracht in het S(B)O op 10 november lieten we zien wat er mogelijk is voor S(B)O scholen binnen Cultuureducatie met Kwaliteit. Ook gaven enkele culturele partners een impressie van wat zij kunnen betekenen voor het S(B)O.

 

Spiegelstem - Monobanda
Maatwerk

Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht presenteerden de mogelijkheden van Cultuureducatie met Kwaliteit. Met dat programma geven scholen cultuureducatie een vaste plek in hun curriculum. Binnen Cultuureducatie met Kwaliteit is er veel ruimte voor maatwerk, wat interessant is voor S(B)O scholen. Daarnaast heeft Kunst Centraal ook in de programmering van het Kunstmenu en Cultuurprogramma aandacht voor aansluiting met het S(B)O.

In de praktijk

ICC-er Shanna Chaitram van SBO school de Wenteltrap uit IJsselstein vertelde over de manier waarop zij hun cultuurmomenten vormgeven. Leerkrachten geven zelf vier lessen vanuit een kunstdiscipline. Kunst Centraal speelt een belangrijke rol in de deskundigheidsbevordering door middel van trainingen en workshops. De belangrijkste tip van Shanna: Maak het herkenbaar, dicht bij de belevingswereld van de leerling.

Het Filiaal theatermakers bieden bij hun voorstellingen lesmateriaal en verdiepende FiliaalLabs (beeldend/theater). Het Filiaal liet zien hoe hun kunstdocenten aansluiten bij het S(B)O. Zo hanteren ze een stapsgewijze uitleg en zorgen voor herkenbare structuren. Ook is hun instructie meer visueel en minder talig.

Emotie-spiegel

Simon van der Linden van Monobanda, een kunstcollectief dat interactieve mediakunstwerken maakt, liet Spiegelstem zien. Deze installatie is speciaal gemaakt voor leerlingen uit het S(B)O. Deelnemers van de bijeenkomst mochten Spiegelstem zelf uitproberen.

 

Netwerk

Deze bijeenkomst was de start van het kennisnetwerk S(B)O. We zijn blij met de goede opkomst van scholen uit verschillende clusters. Dank voor de waardevolle input!

Later in dit schooljaar volgt er een tweede bijeenkomst. Wil je hierbij aanwezig zijn? Of heb je vragen? Stuur een mailtje naar alexandra.flohr@kunstcentraal.nl

Meer lezen over cultuureducatie in het S(B)O? Bekijk deze flyer.
Flyer S(B)O

Kom naar de bijeenkomst Vuur voor Cultuur op 2 februari 2022!

Volg met je team verschillende workshops om het vuurtje voor cultuur aan te wakkeren of aan te houden. Voor alle scholen die mee (willen) doen aan Cultuureducatie met Kwaliteit.

Meer info en aanmelden
Op 30 maart 2022 is Next Stop onbeperkt kunst en cultuur: de landelijke conferentie voor iedereen die meer wil met kunst en cultuur in het speciaal onderwijs, vso en praktijkonderwijs.
Meer info en aanmelden