Nieuws
juli 22
2021

Betekenis geven aan de omgeving

primair onderwijs

Bart Schouten is theatermaker en tekstschrijver. Al op zijn vijfde gaf hij theatervoorstellingen bij hem thuis. Nu laat hij binnen het cultuurprogramma kinderen ervaren waar ze vandaan komen. De combinatie van geschiedenis, theater en kinderen maakt dat hij dit met zijn hele hart en ziel doet.

Verteller

“Ik heb niet gestudeerd voor theatermaker. Ik ben er ingerold. Na mijn studie sociale geografie ben ik gaan werken bij verkeersveiligheidsorganisatie Kinderen Voorrang. Daarnaast ben ik altijd met theater bezig geweest. Ik ontmoette Jos Bol van Kunst Centraal toen ik in de Kasteeltoren in IJsselstein speelde. Hij was op zoek naar een acteur voor het project ‘Wie woont of werkt waar’. In dit project ontmoet groep 3-4 iemand die in een gebouw woont of werkt. Dit project doe ik nu al jarenlang met veel plezier in diverse gemeenten. Daarnaast werk ik met kleuters, binnen het project ‘Van wie is die koffer?’ en vertel ik ‘Historische verhalen’ aan leerlingen uit groep 7 en 8. Wat al mijn projecten gemeen hebben is dat zij via verhalen plekken voor kinderen betekenis geven.

Of je nu volwassen of kind bent, je wilt graag verbonden zijn met de plek waar je leeft.
Romeinen

Onlangs speelde ik Arie de Archeoloog voor kinderen van de basisscholen in Houten. Zij kwamen bij mij op bezoek op de zolder van het oude station in Houten, waar de archeologievereniging is gevestigd. Houten is natuurlijk een heel rijk gebied voor archeologen omdat de Romeinen er hebben gewoond. Ik betrek kinderen bij het werk van de archeologen door een probleem met hen te delen. De archeologen hebben een paar voorwerpen in de grond gevonden, maar ze weten niet zeker wat dat voor dingen zijn. Tijdens het bezoek komen wij daar met elkaar achter. Na afloop kennen de kinderen niet alleen de buitenkant van het gebouw, maar weten ook wat daarbinnen gebeurt. Het gebouw wordt ook van hen.

Het Cultuurprogramma laat leerlingen hun lokale omgeving ervaren en leert hen daar betekenis aan te geven.

Lees meer
Decorstukken

Ik denk dat het belangrijk voor mensen is om hun wortels te voelen. Of je nu volwassen of kind bent, je wilt graag verbonden zijn met de plek waar je leeft. Onze samenleving als geheel wordt er beter van als de historische gebouwen om ons heen meer zijn dan alleen decorstukken. De projecten van Kunst Centraal geven betekenis aan die gebouwen en ik vind het heel fijn om daaraan mee te kunnen werken. Ik zie de persoonlijke overdracht van kennis en passie ook als een mooi tegenwicht tegen de digitalisering in de samenleving. Het is toch anders om iets te horen van een levend mens dan van een filmpje op YouTube.”