Landschap Erfgoed Utrect

Wind in de zeilen

4 lessen

Groep 7-8

In Nederland zijn veel molens te vinden. Hoe zorgen we dat ze kunnen blijven draaien?

 • Leerdoelen

  Op verschillende manieren leren de leerlingen over het beroep van molenaar en over de molen in hun eigen omgeving. Ze bezoeken de molen en ontmoeten daar een echte molenaar. Met eigen ogen kunnen ze zien hoe de molen werkt en wat de molenaar allemaal doet.

 • Thema's en leergebieden

  Dit project sluit aan bij de thema’s beroepen, bouwen, wonen en energie. Het sluit aan bij de leergebieden Mens & Maatschappij, Mens & Natuur.

 • 21e eeuwse vaardigheden

  Onderzoeken, samenwerken, communiceren

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars zit met een probleem: er zijn te weinig molenaars om alle molens in Nederland te laten draaien. Help het Gilde om nieuwe molenaars te werven! Daarvoor moet je natuurlijk eerst onderzoeken wat een molenaar allemaal moet kunnen en weten. Misschien is het ook wel iets voor jou?

 • Praktische informatie en voorbereiding
  • De leerlingen gaan in les 4 een reclamecampagne bedenken. In de lessen die hier aan voorafgaan doen de leerlingen onderzoek om zoveel mogelijk over het ambacht van molenaar te weten te komen.
  • Vereiste begeleiding voor het bezoek aan de molen: op elke 5 leerlingen is een extra begeleider nodig.
  • Zorg dat iedereen tijdens het bezoek aan de molen stevige schoenen en warme kleding draagt die evt. een beetje vuil mag worden. De molen is meestal onverwarmd.
 • Over Korenmolen De Windotter
  Korenmolen op de stadsmuur van IJsselstein met op de achtergrond een kerktoren.
  Korenmolen De Windotter in IJsselstein (Foto Maarten Dolman)

  De Windotter in IJsselstein is één van de grootste korenmolens van Nederland. Sinds de restauratie van 1987 is hij volledig in bedrijf. Op de molen werkt Maarten Dolman als molenaar en zijn vrouw Lia beheert de molenwinkel en treedt op als gastvrouw in de theekoepel. Verder zijn tientallen vrijwilligers actief in en rond de molen.

  Maarten Dolman (1961) is fulltime molenaar en molenbiotoopwachter voor het district Zuidwest-Utrecht. Hij is één van de veertig beroepsmolenaars in Nederland en Meester in het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde.

  Meer informatie vind je op de website van Korenmolen De Windotter.

  Molenaar Maarten Dolman