Rondje om de kerk – Proto

Bezoek aan de kerk

90 minuten

  • Benodigdheden

    Smartphones om onderweg foto’s te kunnen maken.

  • Uitnodiging van Frederik(a)

    Beste klas,

    Hartelijk bedankt voor jullie antwoord op mijn brief. Ik ben zo blij dat ik nu weet in welke plaats mijn voorvader Frederik geleefd heeft. Ik ben er onmiddellijk naartoe gegaan om te kijken wat ik verder over hem te weten kon komen. Ik ben gaan kijken op het plein en gaan vragen aan mensen op straat. Maar daar werd ik niets wijzer van. Uiteindelijk ben ik naar de historische kring gegaan. Dat zijn mensen die alles willen weten van de geschiedenis van jullie dorp. Ja, en die wisten me veel meer te vertellen over mijn voorvader Frederik.

    Weten jullie nog dat ik jullie een bladzijde stuurde uit een boekje? Dat was de enige bladzijde die ik had. Maar de mensen van de historische kring hadden de rest van het boekje. Daarin staat het hele verhaal van mijn voorvader. Een heel bijzonder verhaal. Ik kan dat niet zomaar in een brief zetten. Daarom vraag ik jullie om naar de kerk te komen. Want die kerk speelt een belangrijke rol in het verhaal van mijn voorvader. Ik beloof jullie dan dat ik het spannende verhaal van mijn voorvader daar zal vertellen.

    Nogmaals: ontzettend bedankt voor jullie hulp! 

    Frederik(a) Kortenhorst
    f.kortenhorst@gmail.com

  • St. Catharinakerk in Bunschoten

    Sint Catharinakerk

    De Sint Catharinakerk is het oudste gebouw in Bunschoten-Spakenburg en is gebouwd tussen 1475 en 1500. Deze kerk verving een kerkje dat is verwoest in 1428. De kerk is gebouwd als kruiskerk, met een dwarsschip en een koor.  Aan het eind van de 18e eeuw was de kerk in verval geraakt, maar er was geen geld om hem te herstellen. Daarom besloot men in 1780 om het koor (het oudste en meest vervallen gedeelte) en het dwarsschip te slopen. De stenen werden verkocht. Voor het geld dat daarmee verdiend werd, kon de kerk gerestaureerd worden. De kerkzaal is sindsdien een rechthoekige ruimte.

    Katholiek en protestant

    De kerk is gebouwd als katholieke kerk en is na de Reformatie protestants geworden. Dat gebeurde in Bunschoten pas rond 1600. Toen zijn alle heiligenbeelden, altaren en waarschijnlijk ook muurschilderingen uit de kerk verwijderd. Daarvoor in de plaats kwamen een preekstoel, doophek en herenbanken. In de kerk is ook een speciale waterschapsbank voor de hoge heren van het waterschap: de dijkgraaf en de heemraden.

  • Kerken van de Utrechtse Heuvelrug

    Andrieskerk in Amerongen

    RK Kerk St. Petrus’ Banden in Driebergen

    Maartenskerk in Doorn

    Dorpskerk in Maarsbergen

    Michaëlkerk in Leersum

  • Hervormde kerk in Woudenberg

    Hervormde kerk in Woudenberg vroeger en nu

Foto’s maken

Maak onderweg naar de kerk een serie foto’s:

  1. Maak de eerste foto bij de school. Fotografeer in de richting waar de kerk staat. Het is niet erg als je hem nog niet kunt zien.
  2. Maak een eindje verder weer een foto.
  3. Ga zo door tot je bij de kerk bent. De kerk staat dus in elk geval op de laatste foto! Maar misschien zie je hem al eerder…

Bij de kerk wacht Frederik of Frederika je op. Binnen vertelt hij/zij het verhaal over zijn/haar voorvader.

Terugblik

  1. Hoe vond je het om in de kerk te zijn?
  2. Was je hier al eens eerder geweest?
  3. Welke nieuwe dingen heb je gezien en gehoord?
  4. Wat vond je bijzonder in het verhaal?
  5. Onderweg heb je foto’s gemaakt. Wanneer kwam de kerk in beeld?
  6. Wat kwam je onderweg tegen waardoor je de kerk niet (goed) kon zien?