Plaatselijke figuren

Uit de oude doos

50 minuten

  • Lesdoelen

    Leerlingen:

    • leren goed observeren en conclusies trekken uit hun observaties
    • komen meer te weten over hun eigen omgeving en personen uit een andere tijd.
  • Benodigdheden

Portretten uit …

Bekijk samen de vijf portretfoto’s. Oude foto’s als deze worden bewaard in het (gemeente)archief of bij de historische vereniging. Maak tweetallen. Elk tweetal kiest een foto en maakt het bijbehorende werkblad.

Sjaan Goes (links) en Bep Goes (rechts). Opname uit 1936, ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie. Dat is de eerste keer dat katholieke kinderen in de kerk mogen deelnemen aan de eucharistie en een stukje hostie krijgen. Dit is een bijzonder en feestelijk moment, waarvoor je je mooiste, vaak witte, kleren aantrekt.

Hendrik Arnold Margareeth Immink op zesjarige leeftijd. In de beeldbank staat dat deze foto rond 1876 is genomen, maar in het archief kan je vinden dat hij geboren is op 28-11-1862. Als hij ongeveer 6 is op de foto, wanneer zal de foto dan gemaakt zijn? Over deze foto is helaas niet meer informatie. Waarom Hendrik een boog in zijn hand heeft en een speciaal pakje aan heeft is niet bekend. Wat we nog wel kunnen terugvinden is dat hij later is getrouwd met Maria Helena Liefrinck en met haar in Houten woonde.

Co Kemp met paaskoe voor de slagerij. Opname uit 1930, gezien naar het noordwesten, vanuit de IJsselstraat. Rechts slager Ko Kemp. Links Han Kemp. Vroeger was het traditie dat de slager op de maandag voor Pasen met zijn mooiste vet gemeste koe de stad rondging. Dit was een soort reclame. De slager hoopte hiermee klanten te trekken.

Dit zijn dominee Simon Hendrik Buytendijk en zijn echtgenote. De foto is gemaakt rond 1900. Simon Buytendijk was dominee in IJsselstein van 1881 tot 1898. Daarvoor woonde hij in Amerongen. Hij heeft memoires geschreven (een soort dagboek), dat hij ‘Bladen uit mijn levensboek’ noemde. Hij schreef daarin over IJsselstein: “IJsselstein is een met stralenglans omgeven plaats”. In deze plaats was zijn moeder geboren en ook had hij er als kind vaak bij zijn grootouders gelogeerd. Hij was blij dat aan het eind van zijn werkende leven dominee was in IJsselstein, want er woonden toen maar 3.500 inwoners waarvan de helft tot de Rooms-Katholieken behoorde. ”Opeens slonk mijn kerkgehoor tot ongeveer de helft” schreef hij in ”Bladen uit mijn levensboek”. Toen had hij het dus niet zo druk meer.

Familieportret van de familie Hendrik A. Goes en E. GoesMastwijk. Opname uit 1925. De kinderen zijn: Ada Goes, Toon Goes, Ad Goes. Hendrik was geboren in 1882 in Utrecht. In 1921 trouwde hij met Elisabeth Mastwijk, hij was toen 31. In 1930 stierf hij op 48 jarige leeftijd. Hij was schilder. Later kwamen er nog 4 kinderen.