Plaatselijke figuren

Uit de oude doos

50 minuten

  • Lesdoelen

    Leerlingen:

    • leren goed observeren en conclusies trekken uit hun observaties
    • komen meer te weten over hun eigen omgeving en personen uit een andere tijd.
  • Benodigdheden

Portretten uit …

Bekijk samen de vijf portretfoto’s. Oude foto’s als deze worden bewaard in het (gemeente)archief of bij de historische vereniging. Maak tweetallen. Elk tweetal kiest een foto en maakt het bijbehorende werkblad.

De auto op de foto is van Jan Gosen Hagen, maar iedereen noemde hem Goos Hagen. Hij is de tweede links op de foto. Goos was al vroeg bekend als autohandelaar in Eemnes. Tot 1946 zat hij aan de Laarderweg (64), daarna aan de Nieuweweg (32b). Goos was in 1910 geboren en in 1939 getrouwd met Gerda Dop. Zij zit achter het stuur en was de eerste vrouwelijke chauffeur van Eemnes!

Op de foto zie je Hendrik Gieskens met zijn kleindochter Carolina Frederika Gieskens. Hendrik was geboren in 1830 en Carolina in 1905. De foto is genomen bij het huisje aan de Goijergracht-Zuid 35, aan de hei, in 1907. Dat is het stukje Eemnes achter Motel de Witte Bergen. Dat huisje was van de ouders van Leentje, de vrouw van Hendrik. Leentje en Hendrik hadden niet veel geld en waren bij haar ouders  in huis gaan wonen. Zij kregen 4 zonen en 4 dochters. Een van de zonen was Jan Gieskens, de vader van Carolina. Hendrik was werkman.

Op deze foto zie je Jan Gieskens, zoon van Hendrik Gieskens die je op foto 2 kan zien. Jan was getrouwd met Mie Pommer en hun dochters heetten Bertha en Carolina. Jan had allerlei soorten baantjes zoals houthakken, maaien voor de boeren en tuinen doen. Zelf hadden ze ook een grote tuin waar ze van alles verbouwden. Jan stierf in 1923. Moeder Mie was heel vrolijk en netjes. Alles moest er perfect uitzien bij haar. Toen Jan dood ging is ze opnieuw getrouwd, met Bernardus de Leeuw. Dochter Carolina werd Leentje genoemd.  Zij was geboren in 1905 en staat samen met haar opa op foto 2. Carolina trouwde in 1940 met Lambertus Post, die smid was, en ze kregen 3 dochters en 2 zoons. De andere dochter Bertha is in 1930 getrouwd met Lubertus Calis.

Het jongetje op de foto is Pieter Seldenrijk. Hij is geboren in 1911. Hij is 82 jaar oud geworden. Toen hij 24 was trouwde hij met Maria Zonneveld. Hij had een boerenbedrijf en woonde met zijn vrouw Maria aan de Wakkerendijk 260. Pieter werd ook raadslid van de gemeente Eemnes. Hij kreeg 3 kinderen, 2 dochters en 1 zoon. Zijn zoon heet Mijndert-Johan en heeft een boerenbedrijf op Wakkerendijk 61. Er is ook een straatnaam die genoemd is naar zijn familie; de Seldenrijkweg.