Herdenkingsjaar slavernijverleden in Utrecht

Erop uit!

Erop uit

Op deze pagina vind je (theater)voorstellingen, tentoonstellingen of wandelroutes waarbij je in contact komt met sporen van het slavernijverleden.

 • De (Theater)voorstellingen over het slavernijverleden zijn geschikt voor verschillende onderwijsdoelgroepen, zowel in de klas als op locatie (in de provincie Utrecht).
 • De Erfgoedlocaties en musea zijn (meestal) in de provincie Utrecht waar het slavernijverleden zichtbaar is gemaakt en die geschikt zijn voor leerlingen.

Theater in de klas

Theater op locatie

Musea en erfgoedlocaties: in Utrecht

 • Het Utrechts Archief organiseert voor de bovenbouw van basisscholen en HAVO/ VWO educatieve projecten over het koloniale verleden. Leerlingen gaan in het archief op onderzoek uit met originele bronnen. Ook bezoeken zij het slavernijmonument in het Griftpark.
 • Ook andere musea in provincie Utrecht bereiden activiteiten voor rond het Slavernijverleden. Zodra er meer bekend is, lees je dat hier. Hou deze pagina in de gaten!

Musea en erfgoedlocaties: buiten Utrecht

 • In het Tropenmuseum Amsterdam is de tentoonstelling ‘Onze koloniale erfenis’ te bezoeken. Er is hierbij een programma ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs.

Wandelingen en fietstochten

Je kunt met de klas ook historische locaties bezoeken die met het slavernijverleden te maken hebben, op eigen initiatief, of onder begeleiding van een betaalde gids, doelgroep VO.

 

 • Sporen van Slavernij in Utrecht-stad

  Wandeling onder begeleiding langs plekken in Utrecht waar zichtbaar wordt hoe de stad en haar vroegere bewoners verbonden zijn met het slavernijverleden.

 • Koloniaal Erfgoed te Voet

  Lange wandelingen (9 km+) op eigen initiatief in een aantal plaatsen in de provincie, met informatie over de locaties op de website.

 • Bitterzoete Route Straatnamenwandeling Lombok

  Wandeling op eigen initiatief langs diverse straten in en om Lombok in Utrecht stad. Je kunt de route lopen met behulp van de website en pinnen op de straat. Achtergrondteksten staan op de website.

 • Wandelgids sporen van slavernij in Utrecht-stad

  Wandeling die de relatie tussen koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen en Aruba belicht.

 • Wandelroute langs het Utrechtse koloniale verleden

  Deze wandeling op eigen initiatief voert door de Utrechtse binnenstad en brengt het koloniale verleden van de stad tot leven via bronnen uit Sporen van Slavernij in Utrecht en Het Utrechts Archief