-
Lesdoelen
- Leerlingen weten wat de Hollandse Waterlinies zijn en hoe de waterlinie functioneerde als verdedigingswerk.
- Leerlingen ontdekken wat er allemaal verscholen ligt in het landschap van de Hollandse Waterlinies.
-
Benodigdheden
- pen of potlood
- werkblad 2
- antwoordenblad werkblad 2
Ontdek het unieke verhaal van de Hollandse Waterlinies.
Ontdek het verhaal van de Hollandse Waterlinies
Klokhuis aflevering over de Hollandse Waterlinies. Zet de video op stop na 9 minuten.
Bekijk de aflevering
Waar en waarom daar
Onze Hollandse Waterlinies zijn zo’n 200 kilometer lang en 1 tot 5 kilometer breed. De Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie beschermde een groot deel van Holland en de stad Utrecht. De Stelling van Amsterdam beschermde de stad Amsterdam en werd gezien als nationaal reduit. Reduit betekent de laatste vlucht- of redplaats. Hier konden belangrijke personen zich verschuilen als alle andere verdedigingswerken al ingenomen waren door de vijand.
Het gebied van de Hollandse Waterlinies ligt dichtbij jouw woonplaats. Kijk maar.
Verscholen in het landschap
De Hollandse Waterlinies zijn een unieke uitvinding. Een gedeelte van ons land werd beschermd via een verdedigingssysteem door slim samenspel van het landschap, het water en de forten. Het was een hele klus om het gebied van de waterlinie onder water te zetten. Hiervoor zijn allerlei dingen verscholen in het landschap. Denk aan sluizen, kanalen, forten en schuilplaatsen. Deze dingen horen bij elkaar en vertellen samen het verhaal van de Hollandse Waterlinies. Als je goed om je heen kijkt, dan herken je ze misschien!
In oorlogstijd moest de waterlinie in werking worden gesteld. Oftewel: klaar worden gemaakt. En dat was een flink karwei!
Speel het spel en leer meer over de verscholen dingen van de waterlinies. Werk in tweetallen. Gebruik werkblad 2. Klaar? Kijk na met het antwoordenblad.
Liever digitaal? Speel het waterlinies spel online.
Open het spel
Je gaat binnenkort op bezoek bij de waterlinies!
Tijdens de volgende les bezoek je een fort of slot dicht bij jou in de buurt. Hier ontdek je de unieke verhalen die bij deze plek horen.
Ben je op zoek naar een waterlinie locatie om te bezoeken? Per regio hebben we op een rij gezet welke forten te bezoeken zijn als onderdeel van lesproject UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Kijk op de overzichtspagina [link naar overzicht locaties] met welke lokale samenwerkingspartner je contact kunt opnemen.