Landschap Erfgoed Utrect

Historische Verhalen

5 lessen

Groep 7-8

Het boek 'Oorlog zonder vader' gaat leven tijdens een rondleiding door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

  • Leerdoelen

    De leerlingen kunnen zich inleven in de oorlogstijd, aan de hand van het boek Oorlog zonder vader en een rondleiding door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

  • Thema's en leergebieden

    Communicatie, omgaan met elkaar, geschiedenis WO II

  • Vaardigheden

    Kritisch denken, creatief denken

Leven in oorlog, hoe zou dat zijn?
Lees verder in het boek Oorlog zonder vader en bezoek Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Jullie worden rondgeleid door een gids en volgen zo, in grote lijnen, de weg die de gevangenen in het boek aflegden.

  • Schrijfster in de klas: Martine Letterie

    Ik heb Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd met als hoofdvak Middelnederlandse letterkunde. Daarna ben ik docent Nederlands geweest, lid van de Griffeljury en redacteur. In 1996 verscheen mijn eerste jeugdboek Het schorriemorrie van de Pruk.

    In de Griffeljury viel me op dat er weinig historische jeugdromans werden geschreven. Dat was en is mijn plek.

    Ik vind geschiedenis heel belangrijk. Wanneer je de geschiedenis van je omgeving kent, geeft dat een extra dimensie aan je bestaan. Je kijkt bewuster naar gebeurtenissen om je heen en je kunt ze soms ook beter relativeren. Vooral waargebeurde verhalen geven een extra dimensie. Mijn boeken gaan dus vaak over iets wat echt gebeurd is.

    Het ideale boek – en met ideaal bedoel ik het boek waarmee ik mijn lezers het best kan bereiken – combineert voor mij

    • echte (bestaande)personen
    • een omgeving die voor de lezer herkenbaar is
    • met een zo mogelijk waargebeurd verhaal
    • een herkenbaar gevoelsleven van de hoofdpersoon

     

    Oorlog zonder vader

    Dit zie je terug in Oorlog zonder vader. Mijn eigen vader Frank is de hoofdpersoon en hij heeft alles als kind echt meegemaakt.  Martinus, Franks vader en mijn opa, kwam in het echt én in het boek in Kamp Amersfoort. Ik hoop dat de lezers zich goed in Frank kunnen verplaatsen én dat ze iets leren over de geschiedenis van hun eigen gemeente.

    Nog iets anders: Oorlog zonder vader gaat over een vergeten onderwerp van de Tweede Wereldoorlog. Bijna geen mens weet, dat niet alleen joden vervolgd werden, maar ook communisten. Mijn opa was namelijk communist en kwam daarom in Kamp Amersfoort terecht.

  • Bezoek aan Nationaal Monument Kamp Amersfoort

    Nationaal Monument Kamp Amersfoort, gelegen op de grens van Leusden en Amersfoort, houdt de herinnering in stand van het leed dat ca. 47.000 gevangenen moesten doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    Op de historische plek is in 2004 een herinneringscentrum gerealiseerd en in 2021 een grote museale presentatie. Daar wordt het verhaal verteld aan de hand van objecten, foto’s, documenten en wisselexposities, in samenhang met de monumenten en zichtbare sporen in het buitenterrein.

    Bekijk hier de website.

  • De schrijfles is van: Kunstenhuis Idea

    Bij KunstenHuis Idea zetten we ons sterk in voor de bewoners van onze regio, om te zorgen dat cultuur voor iedereen toegankelijk is. KunstenHuis Idea is dé plek voor kunsteducatie, amateurkunst en culturele vorming in de gemeenten De Bilt, Bunnik, Soest, Zeist en de Utrechtse Heuvelrug. Zelf actief aan de slag, genieten van een mooie voorstelling of show, kunst- en cultuurlessen onder schooltijd, of een ontwikkel- en ontmoetingsplek bieden voor kwetsbare inwoners; bij KunstenHuis Idea kan het allemaal. We zijn een muziekschool, een dansschool, een theaterschool en een beeldende kunstschool, we hebben 6 bibliotheekvestigingen, 2 professionele theaters, een poppodium, een VolksUniversiteit en we organiseren maatschappelijke projecten en werken nauw samen met het primair- en voortgezet onderwijs en de amateurkunstsector.

    Meer weten? Kijk op  KunstenHuis Idea | Cultuurcentrum in De Bilt, Soest & Zeist

     

  • Poëziedocent in de klas: Arnout Brokking

    Arnout Brokking (1983) is een schrijver van gedichten, games, proza en scenario’s. Daarnaast vertaalt hij romans voor Luitingh-Sijthoff en geeft hij met veel plezier schrijfles en workshops aan allerlei leeftijden, van de basisschool tot de HKU. Hij gelooft in de kracht van taal om de wereld om ons heen te vormen: van wie we zijn tot wat we normaal vinden. Verhalen helen ons van trauma’s of houden ons juist klein. Hij daagt de kinderen graag uit om na te denken over wat zij belangrijk vinden in het leven. In 2022 won hij in Indianapolis de prestigieuze ENNIE-award op ’s werelds grootste roleplay game conventie.