Een blik op film

Naar de film

60-90 minuten

 • Lesdoelen

  De leerlingen:

  • Maken zich klaar voor hun bezoek aan het filmtheater
  • Ze leren de films met verschillende filmgenres kennen.
 • Locatie Filmtheater De Binder
  • Adres: Hoflaan 29, 3956 ED, Leersum.

  Meer informatie over Filmtheater De Binder vind je op hun website.

Presentator Sanne

Jullie gaan binnenkort naar de film!  Het Nederlands Film Festival heeft daarvoor samen met Kunst Centraal 3 korte films voor jullie uitgezocht. Dit zijn een documentaire, een animatiefilm en fictie.

Tussen de films door blik je met een presentator Sanne terug op wat je hebt gezien hebben. Na het bekijken van de films volgen jullie een les over de film Scheids! Wissel! Zodat je nog meer ontdekt over deze film-vorm: de documentaire.

Bespreek vooraf met elkaar wat de regels voor filmkijken in het theater zijn.

De regels in het filmtheater

Naar de film gaan is heel leuk, vooral als iedereen zich aan een paar simpele regels houdt. Aan welk gedrag stoor jij het meest tijdens het bekijken van een film? Maak naar aanleiding van deze onderwerpen afspraken, zoals: niet eten en drinken, telefoon uit, geen voeten op de stoelen en niet hardop praten tijdens de voorstelling. O ja, en er is geen popcorn.

De films

Mijn ouders zijn gescheiden: Scheids! Wissel! (15 min.)

Drie jaar geleden gingen de ouders van Din (12) uit elkaar. Er volgde een periode vol onzekerheid, ruzie en onrust. Din bleef stil; hij praatte niet over zijn gevoelens. Nog nooit heeft hij zijn ouders verteld hoe hij deze periode heeft ervaren. In de film Scheids! Wissel! maakt Din met hulp van regisseur Tim van Gils duidelijk wat er zich in zijn hoofd afspeelde toen zijn ouders gingen scheiden. Waar de woorden ontbreken, neemt de bal het over. Din is nou eenmaal niet zo’n prater, liever laat hij zijn voeten spreken.

Nobody (9 min.)

Een film van de Utrechtse animatiestudio Job, Joris en Marieke, die in 2016 genomineerd waren voor een oscar.

Hun film Nobody gaat over Florian, bekend bij al zijn online vrienden (lees: volgers) als MadeByHeaven, hij is een populaire Instagrammer wiens sociale leven alleen van posts, hashtags en likes aan elkaar hangt. Maar op een kwade dag maakt Florian zoveel selfies dat hij spontaan doorzichtig wordt en er in deze animatie alleen nog een schaduw van hem overblijft. Dat is funest voor zijn aantal followers natuurlijk, maar echte vriendschap blijkt dichterbij dan gedacht.

Johnny Bakru (25 min.)

Johnny Bakru, een film van Ineke Houtman, gaat over de tienjarige Rose. Ze leidt een gelukkig leven samen met haar stoere moeder, vier leuke broers en een limousine. Tot het moment waarop de charmante volkszanger Johnny Ster opduikt en Rose’s moeder stapelverliefd op hem wordt. Rose ziet als enige wat niemand anders ziet: Johnny Ster is geen ‘Ster’, maar een bakru die haar moeder betovert. Aan Rose om alles op alles te zetten om deze boze bakrugeest te verjagen. Gaat het haar lukken?

 

Veel plezier!