Een blik op film

3 lessen

Groep 7-8

Met een filmprogramma van Het Nederlands Filmfestival

De leukste les in het donker. Bekijk bijzondere films die verrassen, verbazen en ontroeren. Tussen de films door kijk je met een presentator terug op wat je hebt gezien hebben. Het Nederlands Film Festival heeft samen met Kunst Centraal een afwisselend programma van korte films samengesteld voor dit project.

De films die jullie bekijken zijn een documentaire, twee animatiefilms en fictie. Bekijk hieronder het programma.

  • Projectdoelen

    De leerlingen:

    • Maken kennis met verschillende filmgenres
    • Ze leren met aandacht naar films te kijken en te reflecteren
    • Ze maken kennis met Het Nederland Filmfestival
  • Thema's en leergebieden

    Creatief denken, sociale en culturele vaardigheden, kritisch denken.

  • Voorbereiding voor de leerkracht

    Binnenkort ga je met je klas het filmprogramma van Een blik op film bekijken. Dit bestaat uit:

    • 3 films in de filmzaal in Fulcotheater IJsselstein.
      Bekijk je rooster voor de juiste tijd en locatie. Adres: Overtoom 3, 3401 BK IJsselstein.
    • Een Lessonup-les met verdiepingsvragen voor achteraf in de klas.
    • Extra: meer film in de klas
  • Het programma
    • De 3 films: Een blik op film bestaat uit drie recente, korte Nederlandse films, geselecteerd in samenwerking met het Nederlands Film Festival (NFF). Het totale filmprogramma duurt ongeveer een uur. Presentator Sanne Heymann leidt het filmprogramma in en sluit het af. En blikt na elke film met de leerlingen terug op wat ze gezien hebben.
    • Vooraf: Bespreek vooraf dat jullie naar het theater gaan om films te kijken. Bespreek met elkaar gepast gedrag tijdens de films.
    • Achteraf: Gebruik na het zien van de films de LessonUp van Scheids! Wissel! voor verdieping. LessonUp is een digitale les. Met filmfragmenten, vragen, informatie en extra achtergrond informatie voor de leerkracht. Ben je nog niet bekend met LessonUp neem de instructies hieronder en de gehele LessonUp-les eerst door, voordat je er met de klas mee aan de slag gaat.

    Bespreek ook andere films die de kinderen hebben gezien:

    • Wat voor soort film was het?
    • Welke hoofdpersonages hebben jullie gezien?
    • Welke film was het leukste en waarom?

Mijn ouders zijn gescheiden: Safiya The Movie (15 min.)

Safiya is een slim en vrolijk meisje van 11 jaar. Toen ze nog heel jong was zijn haar ouders uit elkaar gegaan. Haar vader kwam vroeger regelmatig in aanraking met de politie waardoor hij ook veel afwezig was. Toch probeert Safiya alsnog een goede band met hem op te bouwen.

Sinds twee jaar woont Safiya in een ander huis en in een nieuw, samengesteld gezin. In ‘Safiya The Movie’, van regisseur Huibert van Wijk vertelt zij via korte fictiescènes haar eigen verhaal. 

Nobody

Een film van de Utrechtse animatiestudio Job, Joris en Marieke, die in 2016 genomineerd waren voor een oscar.

Hun film Nobody gaat over Florian, bekend bij al zijn online vrienden (lees: volgers) als MadeByHeaven, een populaire Instagrammer wiens sociale leven alleen van posts, hashtags en likes aan elkaar hangt.

Maar op een kwade dag maakt Florian zoveel selfies dat hij spontaan doorzichtig wordt en er in deze animatie alleen nog een schaduw van hem overblijft. Dat is funest voor zijn aantal followers natuurlijk, maar echte vriendschap blijkt dichterbij dan gedacht.

Kleingeld

Niemand op school weet dat er bij de negenjarige Indy thuis geldproblemen zijn. Die lastige thuissituatie waarvoor ze zich schaamt, kan ze doorgaans goed voor haar klasgenoten verbergen. Maar binnenkort is ze jarig en wanneer er geen geld is voor het uitdelen van een traktatie op school, doet Indy er alles aan om het zelf te regelen. 

Catastrophe

Wanneer een lief en onschuldig parkietje onverklaarbaar dood in haar kooitje ligt, lijken alle vingers te wijzen naar de kater Rodney. De ongelukkige pogingen van Rodney om het leven van het parkietje te redden hebben catastrofale gevolgen.

  • Sanne Heymann

    Sanne Heymann is een creatieve duizendpoot en noemt zichzelf ‘Creatiefnemer’. Ze organiseert evenementen, schrijft teksten en is presentator.

  • Het Nederlands Filmfestival

    Het Nederlands Film Festival (NFF) vindt ieder jaar in september in Utrecht plaats. Het is – de naam zegt het al – een festival voor Nederlandse films: films die in Nederland zijn gemaakt of die door Nederlandse filmmakers zijn gemaakt.

    Op het festival is van alles te zien: speelfilms, videoclips, documentaires, afleveringen van televisieseries en games. Er worden zowel korte films (korter dan 70 minuten) als lange films (langer dan 70 minuten) vertoond.
    Filmmakers geven workshops en lezingen en er zijn interviews met hen. Het NFF is bovendien dé ontmoetingsplek voor Nederlandse en buitenlandse filmmakers.

    Het hoogtepunt van het festival is het Gouden Kalveren Gala. Hier worden de Gouden Kalveren, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen, uitgereikt aan onder andere de beste Nederlandse film en de beste Nederlandse acteurs.

    Tijdens het festival is er ook een aantrekkelijk en divers educatief programma voor het basisonderwijs. Bekijk het onderwijsaanbod van het NFF op hun website.