Een blik op film

3 lessen

Groep 7-8

Met een filmprogramma van Het Nederlands Filmfestival

De leukste les in het donker. Bekijk bijzondere films die verrassen, verbazen en ontroeren. Tussen de films door kijk je met een presentator terug op wat je hebt gezien hebben. Het Nederlands Film Festival heeft samen met Kunst Centraal een afwisselend programma van korte films samengesteld voor dit project.

De films die jullie bekijken zijn een documentaire, een animatiefilm en fictie. Bekijk hieronder het programma.

 • Projectdoelen

  De leerlingen:

  • Maken kennis met verschillende filmgenres
  • Ze leren met aandacht naar films te kijken en te reflecteren
  • Ze maken kennis met Het Nederland Filmfestival
 • Thema's en leergebieden

  Creatief denken, sociale en culturele vaardigheden, kritisch denken.

 • Voorbereiding voor de leerkracht

  Binnenkort ga je met je klas het filmprogramma van Een blik op film bekijken. Dit bestaat uit:

  • 3 films in de filmzaal in Theaterzaal De Binder.
   Bekijk je rooster voor de juiste tijd en locatie. Adres: Hoflaan 29, 3956 ED, Leersum.
  • Een Lessonup-les met verdiepingsvragen voor achteraf in de klas.
  • Extra: meer film in de klas
 • Het programma
  • De 3 films: Een blik op film bestaat uit drie recente, korte Nederlandse films, geselecteerd in samenwerking met het Nederlands Film Festival (NFF). Het totale filmprogramma duurt ongeveer een uur. Presentator Sanne Heymann leidt het filmprogramma in en sluit het af. En blikt na elke film met de leerlingen terug op wat ze gezien hebben.
  • Vooraf: Bespreek vooraf dat jullie naar het theater gaan om films te kijken. Bespreek met elkaar gepast gedrag tijdens de films.
  • Achteraf: Gebruik na het zien van de films de LessonUp van Scheids! Wissel! voor verdieping. LessonUp is een digitale les. Met filmfragmenten, vragen, informatie en extra achtergrond informatie voor de leerkracht. Ben je nog niet bekend met LessonUp neem de instructies hieronder en de gehele LessonUp-les eerst door, voordat je er met de klas mee aan de slag gaat.

  Bespreek ook andere films die de kinderen hebben gezien:

  • Wat voor soort film was het?
  • Welke hoofdpersonages hebben jullie gezien?
  • Welke film was het leukste en waarom?

Mijn ouders zijn gescheiden: Scheids! Wissel! (15 min.)

Drie jaar geleden gingen de ouders van Din (12) uit elkaar. Er volgde een periode vol onzekerheid, ruzie en onrust. Din bleef stil; hij praatte niet over zijn gevoelens. Nog nooit heeft hij zijn ouders verteld hoe hij deze periode heeft ervaren.

In de film Scheids! Wissel! maakt Din met hulp van regisseur Tim van Gils duidelijk wat er zich in zijn hoofd afspeelde toen zijn ouders gingen scheiden. Waar de woorden ontbreken, neemt de bal het over. Din is nou eenmaal niet zo’n prater, liever laat hij zijn voeten spreken.

Nobody (9 min.)

Een film van de Utrechtse animatiestudio Job, Joris en Marieke, die in 2016 genomineerd waren voor een oscar.

Hun film Nobody gaat over Florian, bekend bij al zijn online vrienden (lees: volgers) als MadeByHeaven, een populaire Instagrammer wiens sociale leven alleen van posts, hashtags en likes aan elkaar hangt.

Maar op een kwade dag maakt Florian zoveel selfies dat hij spontaan doorzichtig wordt en er in deze animatie alleen nog een schaduw van hem overblijft. Dat is funest voor zijn aantal followers natuurlijk, maar echte vriendschap blijkt dichterbij dan gedacht.

Johnny Bakru (25 min.)

Johnny Bakru, een film van Ineke Houtman, gaat over de tienjarige Rose. Ze leidt een gelukkig leven samen met haar stoere moeder, vier leuke broers en een limousine. Tot het moment waarop de charmante volkszanger Johnny Ster opduikt en Rose’s moeder stapelverliefd op hem wordt.

Rose ziet als enige wat niemand anders ziet: Johnny Ster is geen ‘Ster’, maar een bakru die haar moeder betovert. Aan Rose om alles op alles te zetten om deze boze bakrugeest te verjagen. Gaat het haar lukken?

 

 • Sanne Heymann

  Sanne Heymann is een creatieve duizendpoot en noemt zichzelf ‘Creatiefnemer’. Ze organiseert evenementen, schrijft teksten en is presentator.

 • Het Nederlands Filmfestival

  Het Nederlands Film Festival (NFF) vindt ieder jaar in september in Utrecht plaats. Het is – de naam zegt het al – een festival voor Nederlandse films: films die in Nederland zijn gemaakt of die door Nederlandse filmmakers zijn gemaakt.

  Op het festival is van alles te zien: speelfilms, videoclips, documentaires, afleveringen van televisieseries en games. Er worden zowel korte films (korter dan 70 minuten) als lange films (langer dan 70 minuten) vertoond.
  Filmmakers geven workshops en lezingen en er zijn interviews met hen. Het NFF is bovendien dé ontmoetingsplek voor Nederlandse en buitenlandse filmmakers.

  Het hoogtepunt van het festival is het Gouden Kalveren Gala. Hier worden de Gouden Kalveren, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen, uitgereikt aan onder andere de beste Nederlandse film en de beste Nederlandse acteurs.

  Tijdens het festival is er ook een aantrekkelijk en divers educatief programma voor het basisonderwijs. Bekijk het onderwijsaanbod van het NFF op hun website.