Landschap Erfgoed Utrect

Wind in de zeilen

4 lessen

Groep 7-8

Help mee om genoeg molenaars te vinden om alle molens in Nederland te kunnen laten draaien! Wat moet een molenaar eigenlijk allemaal weten en kunnen?

 • Leerdoelen

  Op verschillende manieren leren de leerlingen over het beroep van molenaar en over de molen in hun eigen omgeving. Ze bezoeken de molen en ontmoeten daar een echte molenaar. Met eigen ogen kunnen ze zien hoe de molen werkt en wat de molenaar allemaal doet.

 • Thema's en leergebieden

  Dit project sluit aan bij de thema’s beroepen, bouwen, wonen en energie. Het sluit aan bij de leergebieden Mens & Maatschappij, Mens & Natuur.

 • 21e eeuwse vaardigheden

  Onderzoeken, samenwerken, communiceren

Het Gilde van Molenaars zit met een probleem: er zijn te weinig molenaars om alle molens in Nederland te laten draaien. Help het Gilde om nieuwe molenaars te werven! Daarvoor moet je natuurlijk eerst onderzoeken wat een molenaar allemaal moet kunnen en weten. Misschien is het ook wel iets voor jou?

 • Praktische informatie en voorbereiding
  • Vereiste begeleiding voor het bezoek aan de molen: 3 personen. Zie voor meer informatie les 3: Bezoek aan de molen.
  • Zorg dat iedereen tijdens het bezoek aan de molen stevige schoenen en warme kleding draagt die evt. een beetje vuil mag worden. Het bezoek vindt grotendeels buiten plaats. De molen is niet verwarmd.
 • Over Poldermolen Oudegein

  Poldermolen Oudegein werd gebouwd in 1666-1667. Deze wipmolen regelde het waterpeil in de Oudegeinse Polder en de Polder De Wiers. Overtollig water werd afgevoerd naar de Doorslag. Eerder hadden op deze plek na elkaar twee andere molens gestaan. De oudste molen was gebouwd in 1534.

  In 1945 kreeg de molen een elektromotor, die het scheprad aandreef. Tien jaar nam een gemaal het werk van de molen over. De molen was daardoor niet meer nodig. De molen raakte in verval. In 1982 werd hij stilgezet. Het wiekenkruis en het bovenhuis werden van de molen gehaald. De molen stond inmiddels al lang niet meer in het buitengebied. Vlakbij was het stadscentrum van Nieuwegein gebouwd.

  In 2003 is de molen verplaatst naar het Natuurkwartier. Hij is gerestaureerd en sinds 2021 is hij weer aangesloten op het water. Met een nieuw scheprad kan hij nu weer water malen. Zo draagt de molen dagelijks bij aan het waterbeheer van het Park Oudegein. Vijf vrijwillige molenaars houden de molen draaiende.

  Meer lezen over Poldermolen Oudegein

 • De molenaars
  Molenaar Heiko Prak
  Molenaar Hans Putker