Landschap Erfgoed Utrect

Wie Woont of Werkt Waar?

3 lessen

Groep 3-4

 • Projectdoelen
  • Het doel van dit project is om de leerlingen aan de hand van een verhaal en een ‘probleem’ kennis te laten maken met een bijzondere plek uit hun eigen omgeving en de bijbehorende geschiedenis.
  • De leerlingen ervaren dat hun eigen omgeving betekenisvol is. Zodra de kinderen hun eigen omgeving leren kennen biedt dat mogelijkheden zich te wortelen en van daaruit de wereld te leren kennen.
  • Ook spreken de kinderen hun creativiteit aan door mee te denken over de oplossing voor het probleem.
 • Thema's en leergebieden

  Mens & Maatschappij

 • 21e eeuwse vaardigheden

  Probleemoplossend denken en handelen.

De klas ontvangt een brief van Bart. Bart werkt in het archief van het gemeentehuis in Woudenberg. Daar heeft hij allemaal geheimen over het gemeentehuis ontdekt. Dingen die bijna niemand in Woudenberg weet. Dat vindt hij jammer, maar hij heeft een idee hoe dit op te lossen is. Hij vraagt of de leerlingen naar het gemeentehuis willen komen om hem te helpen. Gaandeweg wordt duidelijk wat het idee van Bart is. En hoe de kinderen hem kunnen helpen…

 • Over Gemeentehuis Woudenberg

  Het gemeentehuis/raadhuis van Woudenberg met de bodewoning is in 1936 gebouwd. Het is gebouwd op het in 1932 aan de gemeente geschonken De Beaufortpark. Het is op de plek gekomen van het afgebroken landhuis Laanzicht.

  Wil je meer weten over het gebouw? Bekijk dan
  deze website.

  Wil je meer weten over de gemeente Woudenberg? Bekijk dan
  deze website.

 • Over Bart Schouten

  Bart Schouten (1958) is acteur en verhalenverteller. In zijn voorstellingen combineert hij zijn liefde voor theater en geschiedenis. Hij speelt veel ‘op locatie’, op mooie plekken in de natuur, in de stad of in historische gebouwen. Daar brengt hij het verleden tot leven met vrolijke, spannende verhalen.

  Bij Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht werkt Bart mee aan diverse projecten voor basisscholen. Daarnaast verzorgt hij voor theatergroep Stadsavonturen vertelwandelingen in verschillende steden, waaronder Utrecht, Schoonhoven, Leiden, Breda en Rotterdam.

  Meer info: www.bartschouten.nl.

  Bart Schouten van links, met bril en hoed
  Bart Schouten (Foto: Kornelis Kalsbeek)_
 • Praktische informatie

  Beknopte voorbereiding (zie voor uitgebreide informatie de instructies per les).

  Les 1:

  De klas ontvangt een brief van Bart (pdf). Print de brief en leg deze in een envelop op je bureau.

  Les 2:

  Jullie brengen gezamenlijk een bezoek aan Gemeentehuis Woudenberg (Parklaan 1, 3931 KK Woudenberg).

  • Regel voldoende begeleiders: 1 begeleider per 10 kinderen is voldoende.
  • Pas de Brief voor de begeleiders (pdf) aan met de juiste datum en tijden en geef deze mee.
  • Vertel de ouders wat de kinderen gaan doen en vraag ze niet met elkaar te praten tijdens het verhaal.
  • De klas wordt ontvangen door de verteller (Bart). Het is prettig als de leerkracht verantwoordelijk blijft voor de orde, dan kan Bart zich op de inhoud richten.
  • Wij zijn te gast in het gemeentehuis. Het is belangrijk dat de leerlingen zich respectvol gedragen, geen lawaai maken en niets beschadigen.

  Les 3:

  De kinderen maken tekeningen van wat ze gezien en beleefd hebben in het gemeentehuis. Maak met de klas een eigen tentoonstelling van alle tekeningen over de Geheimen van het Gemeentehuis. Doe eventueel een klassikale rondleiding, waarbij iedereen iets over zijn of haar tekening mag vertellen. Je kunt ook ouders of leerlingen van andere klassen uitnodigen.

 • Colofon

  Dit lesmateriaal is eigendom van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht en partners. Het maakt onderdeel uit van het Kunst- en Cultuurmenu en mag gebruikt worden door alle deelnemende scholen. Het is partijen niet toegestaan dit lesmateriaal te kopiëren, verspreiden en/of te gebruiken voor andere doeleinden. Bij interesse in overname van het lesmateriaal kunt u contact opnemen met Landschap Erfgoed Utrecht.