Wereld vol feest

Boek: Melody en het Eiland van Muziek

 • Achtergrondinformatie

  Iedere groep die het project Een Wereld vol Feest in de Bilt doet, krijgt het boek Melody en het Eiland van Muziek erbij. Dit boek wordt aangeboden door KunstenHuis Idea – De Bilt.

Melody komt met haar zwevende boot aan bij een eiland. Als ze van boord stapt, ontsnapt haar fluit met vleugels en Melody snelt erachteraan. Op het eiland blijkt alles en iedereen muziek te ademen – de bomen, de planten, de dieren, maar vooral: de kinderen die er wonen! Ze vertellen Melody over liedjes die ze nog niet kent, en Melody kan niet wachten om die liedjes op haar fluit te spelen. Maar dan zal ze de fluit eerst moeten vangen!

Bij dit boek horen 10 bekende liedjes van over de hele wereld, gezongen door kinderen en jongeren op het AZC o.l.v. Lex Pantelic. De liedjes en songteksten bij het boek zijn hier te vinden.

 • Lestip

  Je kunt dit boek goed gebruiken om te vertellen over verschillende feesten en de liedjes die daarbij horen binnen de verschillende culturen. Het is natuurlijk ook heel mooi te gebruiken binnen wereldprojecten of lessen over wereldmuziek. Luister met de klas naar de liedjes, ontdek nieuwe instrumenten en luister naar de klanken van een andere taal. Het is bovendien ontzettend leuk dat de songteksten vertaald zijn!

  In onderstaand filmpje vertelt Enzo Pérès-Labourdette hoe het boek tot stand is gekomen en hoe hij het illustratieproces heeft aangepakt. Heel mooi om te zien!

Er staat een heel mooie intro in dit prentenboek, waar kinderen waarschijnlijk overheen zullen kijken, maar besteed er toch aandacht aan als je dit boek in de klas brengt.

Ieder land, iedere generatie, ze kennen elk hun eigen liedjes. Zo’n liedje dat net iets te hard uit een open raam naar buiten schalt en voorbijgangers mee laat zingen. Klanken die je terugbrengen naar een mooi of verdrietig moment uit het verleden. Dit boek begon als een verzameling van zulke liedjes.
 • Achtergrondinformatie

  Besef dus dat als je dit boek in de klas gebruikt en de liedjes laat horen, kinderen uit andere landen er misschien wel heel veel in zullen herkennen. De liedjes vormen ook een manier om in contact te komen met kinderen uit andere landen, kinderen die de Nederlandse taal misschien nog niet zo machtig zijn. Een prachtig boek dus in een klas met vluchtelingkinderen, dat hun cultuur op een heel positieve manier laat zien.

Daarnaast is het natuurlijk geweldig dat de liedjes ook echt door kinderen en jongeren van een AZC zijn ingezongen. Hier is ook een video over gemaakt.