Vlog de Vrijheid!

Oorlog en Vrijheid

Nederland in oorlog

  • Een stukje geschiedenis

    Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger Nederland binnen. Ons land werd beschermd door verschillende verdedigingslinies. Twee lagen er in de provincie Utrecht: de Grebbelinie en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het waren allebei waterlinies: door gebied onder water te zetten werd de vijand tegengehouden. Het water stond zo hoog dat je er niet met paarden en wagens doorheen kon en zo laag dat je er ook niet met een boot over kon varen. Op strategische punten waren forten gebouwd. Van daaruit konden Nederlandse militairen de vijand beschieten en zo de linie verdedigen. De volgende dag werd Rotterdam gebombardeerd. Toen de Duitsers ook andere Nederlandse steden als Utrecht dreigden te bombarderen, gaf de Nederlandse generaal Winkelman zich over. Daarna volgden vijf jaren van Duitse bezetting.

     

     

Bekijk de kaart.

Welke stukken land zijn er omcirkelt door een waterlinie? Waar in Nederland zal de vijand als laatste aankomen denk je? Waarom?

 

  • Waar ligt jouw woonplaats?
  • In de buurt van welke linie lag jouw woonplaats?
  • Uit welke richting kwam de vijand?

Herinneringen

Ken jij mensen uit jouw woonplaats die nog door overlevering van vorige generaties kunnen vertellen over die plaats tijdens WO II?

 

  • Wie was dat, en wat heeft deze persoon meegemaakt?

Maak kennis met Sanne en haar vader, veteraan Hermy Heymann. Hermy komt bij jullie in de klas vertellen over zijn missies naar verschillende oorlogsgebieden.