Landschap Erfgoed Utrect

Sporen in het land

4 lessen

Groep 5-6

Het verhaal van het landschap om je heen

 • Leerdoelen

  De leerlingen leren over de ontstaansgeschiedenis van het landschap in de buurt van hun woonplaats en ze maken kennis met wat landart kan zijn.

 • Thema's en leergebieden

  Mens & maatschappij, Mens & natuur, Beeldend

 • 21e-eeuwse vaardigheden

  Dit project sluit aan bij natuur en creatief denken.

Zandverstuivingen, heide en bos kenmerken het landschap van de Soesterduinen. In dit landschap zien we sporen van het verleden. De leerlingen gaan buiten aan het werk onder leiding van beeldend kunstenaar en docent Joke de Jong en fotograaf Hilde Sneep. Met wat ze daar vinden geven ze een eigen vorm aan het landschap. Zo maken zij, al is het tijdelijk, hun eigen Sporen in het land.

 • Over Joke de Jong

  Joke de Jong is beeldend kunstenaar en kunsthistoricus. Sinds een jaar of 15 geeft ze met veel plezier les als docent beeldende kunst aan kinderen en jongeren van 5 tot 16 jaar. Dit doet ze in haar eigen atelier, in de vorm van cursussen, op scholen en buiten in het Utrechtse landschap.

  Ze gebruikt allerlei beeldende technieken en materialen in haar lessen. Inspiratie voor opdrachten haalt ze uit de natuur en kijken naar kunst. “Ik vind het belangrijk dat kinderen leren door te proberen en geef graag ruim baan aan hun lef en fantasie.”

 • Over Hilde Sneep

  Hilde is in 2011 afgestudeerd aan de fotovakschool Statief. Voor die tijd was zij werkzaam in het onderwijs als vakleerkracht bewegen. Ze woont en werkt in Baarn. Hilde wil mensen door middel van fotografie in beweging zetten om te kijken, om jezelf of de ander te zien.

  Om aan die passie vorm te geven werkt hilde graag aan projecten waarin mensen ruimte krijgen om hun verhaal te delen en de ander de mogelijkgeid te geven dit te horen of te zien. Fotografie speelt in deze projecten een essentiële rol.

  Lees meer over Hilde.

 • Over KunstenHuis Idea

  KunstenHuis Idea is de plek voor kunst, cultuur en informatie in De Bilt, Soest, Zeist, Bunnik en de Utrechtse Heuvelrug. Het is een bruisend cultuurcentrum met cursussen op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, taal en persoonlijke ontwikkeling,  zes bibliotheken, vier theaters en een poppodium.

  Lees verder over KunstenHuis Idea.