Rondje om de kerk

Bezoek aan de kerk

45 minuten

Onderweg naar de kerk maken de leerlingen een fotoserie. In de kerk luisteren ze naar het verhaal van Frederika en ontdekken zo naar wie zij op zoek is.

  • Lesdoelen
    • De leerlingen leren zien dat de kerk nu minder herkenbaar is als landmark dan vroeger.
    • De leerlingen kennen de kerk in de eigen woonplaats.
  • Voorbereiding en benodigdheden

    Bekijk het rooster om te zien wanneer je de kerk bezoekt en hoe laat en waar je verwacht wordt. Regel indien nodig een paar hulpouders voor het kerkbezoek, en zorg dat ze weten wat er van hen wordt verwacht.

    Lees de uitnodigingsbrief hardop en bereid de leerlingen voor op het bezoek aan de kerk.

    Benodigdheden
    • Smartphones om onderweg foto’s te kunnen maken.
  • Locatie

    Johannes de Doperkerk
    Straatweg 146, 3621 HR Breukelen

Frederika en de kerk

  • Uitnodiging van Frederika

    Beste klas,

    Hartelijk bedankt voor jullie antwoord op mijn brief. Ik ben zo blij dat ik nu weet in welke plaats mijn voorvader Frederik geleefd heeft. Ik ben er onmiddellijk naartoe gegaan om te kijken wat ik verder over hem te weten kon komen. Ik ben gaan kijken op het plein en gaan vragen aan mensen op straat. Maar daar werd ik niets wijzer van. Uiteindelijk ben ik naar de historische kring gegaan. Dat zijn mensen die alles willen weten van de geschiedenis van jullie dorp. Ja, en die wisten me veel meer te vertellen over mijn voorvader Frederik.

    Weten jullie nog dat ik jullie een bladzijde stuurde uit een boekje? Dat was de enige bladzijde die ik had. Maar de mensen van de historische kring hadden de rest van het boekje. Daarin staat het hele verhaal van mijn voorvader. Een heel bijzonder verhaal. Ik kan dat niet zomaar in een brief zetten. Daarom vraag ik jullie om naar de kerk te komen. Want die kerk speelt een belangrijke rol in het verhaal van mijn voorvader. Ik beloof jullie dan dat ik het spannende verhaal van mijn voorvader daar zal vertellen.

    Nogmaals: ontzettend bedankt voor jullie hulp! 

    Frederik Kortenhorst
    f.kortenhorst@gmail.com

  • Over de Johannes de Doperkerk

    De Johannes de Doperkerk

    De kerk is gebouwd in 1884 in de stijl van de neogotiek. Dat was in die tijd de mode: een stijl van vroeger (de gotiek) namaken, maar dan wel een beetje anders. Zo is de kerk gebouwd van baksteen die met een machine is gemaakt. Daaraan kun je bijvoorbeeld zien dat dit geen middeleeuwse gotische kerk is. De kerk heeft een hoog en breed middenschip en lagere, smallere zijbeuken. Met middenschip bedoelen we het middendeel van de kerk, de zijbeuken zijn de ruimtes aan de zijkanten; vaak zitten er bogen met zuilen tussen het middenschip en de zijbeuken. (afbeelding 1)

    Middenschip en zijbeuken

    De hele kerk, dus het middenschip en de zijbeuken, heeft één dak. Dat is omdat de zijbeuken bijna even hoog zijn als het middenschip. Dat is wel een beetje bijzonder, want vaak zijn de zijbeuken een stuk lager dan het middenschip. Op de daken van de kerk ligt leisteen. De kerk zelf is gemaakt van baksteen, maar ook versierd met natuursteen, vooral aan de voorkant (de voorgevel), waar de deur zit. Het voorportaal heeft de vorm van een spitsboog. De ramen boven de grote deuren zien er gotisch uit.

    Bijzondere toren

    Boven het voorportaal zie je Johannes de Doper onder een baldakijn (een soort hangend gordijn) van natuursteen. De toren is nogal apart: er zit een spits op, zoals bij gewone torens, maar daar omheen zitten dan weer kleinere spitsen. De kerk is 54 meter lang. De toren is bijna 50 meter hoog. De Johannes de Doperkerk is gebouwd in plaats van een kerk uit 1795, die veel eenvoudiger was dan deze. Die is nu weg.

    Interieur van de Johannes de Doperkerk te Breukelen (Collectie Het Utrechts Archief, cat. 8818

    Interieur

    Van binnen is de kerk heel kleurig. Er is niet veel veranderd sinds de kerk gebouwd en ingericht is. Het interieur is namelijk één geheel, (bijna) alles hoort bij elkaar: de schilderingen op de muren, de schilderijen, de kaarsenstandaard met engelen, het hoofdaltaar, de biechtstoelen, tegelvloer, houten banken, etc. Het is een ‘totaalkunstwerk’. Het hoofdaltaar is uit 1895, gemaakt van eikenhout met een marmeren bordes. Een deel van de gebrandschilderde ramen zijn uit drie verschillende periodes: de negentiende eeuw, uit 1920-1933 en uit 1933. De kerk is bijna helemaal in zijn geheel ingericht….

Foto’s maken

Maak onderweg naar de kerk een serie foto’s:

  1. Maak de eerste foto bij de school. Fotografeer in de richting waar de kerk staat. Het is niet erg als je hem nog niet kunt zien.
  2. Maak een eindje verder weer een foto.
  3. Ga zo door tot je bij de kerk bent. De kerk staat dus in elk geval op de laatste foto! Maar misschien zie je hem al eerder…

Bij de kerk wacht Frederik je op. Binnen vertelt hij het verhaal over zijn voorvader.

Nagesprek

  1. Hoe vond je het om in de kerk te zijn?
  2. Was je hier al eens eerder geweest?
  3. Welke nieuwe dingen heb je gezien en gehoord?
  4. Wat vond je bijzonder in het verhaal?
  5. Onderweg heb je foto’s gemaakt. Wanneer kwam de kerk in beeld?
  6. Wat kwam je onderweg tegen waardoor je de kerk niet (goed) kon zien?