-
Lesdoelen
- Leerlingen leren meer over de geschiedenis van hun eigen gemeente.
-
Voorbereiding voor de leerkracht
- Lees voorafgaand aan het bezoek de uitnodiging van Frederika (hieronder) voor aan de leerlingen.
- Jullie worden ontvangen bij de ingang van de kerk.
- Het bezoek duurt ongeveer 45 minuten.
- Neem eventueel begeleidende ouders mee.
-
Uitnodiging van Frederika
Beste klas,
Ik ben zo blij dat ik ontdekt heb in welke plaats mijn Frederik geleefd heeft. Ik ben er meteen naartoe gegaan om te kijken wat ik verder over hem te weten kon komen. Ik ben gaan kijken op het plein en gaan vragen aan mensen op straat. Maar daar werd ik niets wijzer van. Uiteindelijk ben ik naar de historische kring gegaan. Dat zijn mensen die alles willen weten van de geschiedenis van jullie dorp. Zij wisten me veel meer te vertellen over mijn voorvader Frederik.
Weten jullie nog dat ik jullie een bladzijde stuurde uit een boekje? Dat was de enige bladzijde die ik had. Maar de mensen van de historische kring hadden de rest van het boekje. Daarin staat het hele verhaal van Frederik. Een heel bijzonder verhaal. Ik kan dat niet zomaar in een brief zetten. Daarom vraag ik jullie om naar de kerk te komen. Want die kerk speelt een belangrijke rol in het verhaal. Ik beloof jullie dan dat ik het spannende verhaal daar zal vertellen.
Nogmaals: ontzettend bedankt voor jullie hulp!
Frederika Kortenhorst
f.kortenhorst@gmail.com -
Informatie voor de leerkracht: oude Kerk Soest
Op deze plek moet bijna 1000 jaar geleden al een kerk hebben gestaan. Het schip van de kerk (het middendeel) is gebouwd rond 1350. Het koor en de toren (de beide uiteinden) zijn zo’n 200 jaar jonger (1550-1600). De kerk is gemaakt van baksteen en is 33 meter lang en 11 meter breed. Het schip en het koor hebben houten spitsboogvensters. Aan de buitenkant van de zuidgevel zit een zonnewijzer. Door de stand van de zon kun je hier zien hoe laat het is. Bovenop de toren staat een achtkantige spits met een ijzeren kruis en een torenhaan.
Bijzondere onderdelen binnen zijn de 17e-eeuwse preekstoel, het gotische doopvont en de 17e– en 18e-eeuwse rouwborden. De Oude Kerk is het oudste gebouw in Soest.
Gebruik van de kerk
In de middeleeuwen moest iedereen in de wijde omtrek naar deze kerk voor het bijwonen van de hoogmis, dopen, huwelijken en begrafenissen. Daarnaast was er ook een kapel in Isselt waar de mis gelezen werd. Eerst was de kerk van Soest een katholieke kerk, maar na de Reformatie kwam die in handen van de protestanten. Rond de kerk ligt het kerkhof. Vroeger werden hier en ook in de kerk overledenen begraven. Dat gebeurt nu niet meer, maar je kunt buiten de kerk nog wel dertig grafstenen zien.
Rampen
In 1875 is er een grote brand geweest, waarbij het interieur van de kerk werd verwoest, waaronder veel rouwborden en het orgel. Daarna werd de kerk gerestaureerd en kwam er een nieuw orgel. Korte tijd later sloeg twee keer de bliksem in de toren. Dat veroorzaakte veel schade. Ook die werd hersteld.