-
Lesdoelen
- Leerlingen leren meer over de geschiedenis van hun eigen gemeente.
-
Voorbereiding voor de leerkracht
- Lees voorafgaand aan het bezoek de uitnodiging van Frederika (hieronder) voor aan de leerlingen.
- Jullie worden ontvangen bij de ingang van de kerk.
- Het bezoek duurt ongeveer 45 minuten.
- Neem eventueel begeleidende ouders mee.
-
Locatie
Pauluskerk, Brink, 3743 EC, Baarn
-
Uitnodiging van Frederika
Beste klas,
Hartelijk bedankt voor jullie antwoord op mijn brief. Ik ben zo blij dat ik nu weet in welke plaats mijn voorvader Frederik geleefd heeft. Ik ben er onmiddellijk naartoe gegaan om te kijken wat ik verder over hem te weten kon komen. Ik ben gaan kijken op het plein en gaan vragen aan mensen op straat. Maar daar werd ik niets wijzer van. Uiteindelijk ben ik naar de historische kring gegaan. Dat zijn mensen die alles willen weten van de geschiedenis van jullie dorp. Ja, en die wisten me veel meer te vertellen over mijn voorvader Frederik.
Weten jullie nog dat ik jullie een bladzijde stuurde uit een boekje? Dat was de enige bladzijde die ik had. Maar de mensen van de historische kring hadden de rest van het boekje. Daarin staat het hele verhaal van mijn voorvader. Een heel bijzonder verhaal. Ik kan dat niet zomaar in een brief zetten. Daarom vraag ik jullie om naar de kerk te komen. Want die kerk speelt een belangrijke rol in het verhaal van mijn voorvader. Ik beloof jullie dan dat ik het spannende verhaal van mijn voorvader daar zal vertellen.
Nogmaals: ontzettend bedankt voor jullie hulp!
Frederika Kortenhorst
f.kortenhorst@gmail.com -
Informatie voor de leerkracht: Pauluskerk
De Pauluskerk staat op het hoogste punt van de Brink. De van oorsprong rooms-katholieke kerk dateert uit de 14e eeuw en was gewijd aan de H. Paulus en behoorde tot de St. Paulusabdij in Utrecht. Bij de reformatie in 1580 ging de Pauluskerk over naar de “Christelijk Gereformeerde Religie”.
De kleine kerk had van oorsprong een recht afgesloten koor en een lage toren. In de vijftiende eeuw is het koor vergroot met een driezijdige aanbouw. Het schip werd tot naast de toren doorgetrokken en de toren werd verhoogd tot de huidige geleding met de galmgaten. In de zestiende eeuw verrees naast het koor een consistorie, en in de zeventiende eeuw werd een tweede beuk naast de kerk gebouwd en kreeg de toren zijn huidige hoogte.
De meest ingrijpende verbouwing vond plaats in 1888. De buitenkant werd bepleisterd en voorzien van imitatievoegen. Het koor en de zestiende-eeuwse consistorie werden afgebroken en vervangen door een nieuw koor dat dubbel zo groot was. De kerk werd uitgebreid en kreeg een driebeukige indeling.
Tussen 1935 en 1939 vond een restauratie plaats waarbij het schip van de kerk een houten tongewelf kreeg en de zijbeuken houten kruisgewelven. De houten gewelven vervingen een stucplafond. Tussen 1992 en 1994 werd de tot nu toe laatste restauratie uitgevoerd. De buitenzijde van de kerk werd gerestaureerd en geschilderd. Binnen werd ingrijpend verbouwd. De balkons in het koor werden ingekort tot dezelfde diepte als het orgel. De hele kerk werd geschilderd. Dankzij schenkingen kreeg de kerk nieuwe koperen kronen.
Brink
De Pauluskerk staat op de Brink, het centrale dorpsplein van Baarn. Van oorsprong een open middeleeuwse boerengebruiksruimte aan de rand van het dorp, met veel gras. Door de toegenomen bebouwing liggen de meeste brinken in ons land tegenwoordig binnen het dorp en heeft het gras plaatsgemaakt voor bestrating. De Brink wordt nu gebruikt als parkeerterrein. Aan de westzijde van de Brink staat het gemeentehuis uit 1906.