Plaatselijke figuren

Uit de oude doos

50 minuten

  • Lesdoelen

    Leerlingen:

    • leren goed observeren en conclusies trekken uit hun observaties
    • komen meer te weten over hun eigen omgeving en personen uit een andere tijd.
  • Benodigdheden

     

    Werkbladen bij de foto’s uit jouw regio.

    De foto’s zijn verdeeld in 3 gebieden:
    -Amerongen-Leersum
    -Driebergen
    -Maarn-Doorn

     

Oude foto’s

Bekijk samen de portretfoto’s uit jullie regio. Oude foto’s als deze worden bewaard in het archief of bij de historische vereniging.

De foto’s zijn verdeeld in 3 gebieden:
-Amerongen-Leersum
-Driebergen
-Maarn-Doorn

Maak tweetallen. Elk tweetal kiest een foto en maakt het bijbehorende werkblad. Het geeft niet als meerdere groepjes dezelfde foto kiezen of als sommige foto’s niet gekozen worden. Je kunt natuurlijk ook de foto’s uit de andere gebieden gebruiken.

Oude foto’s Driebergen

Werkbladen per foto

Meer weten over de foto’s?

  • Foto 1

    Twee vrouwen met witte schorten en witte mutsjes zitten buiten aan een tafel met een theeservies erop. De foto is gemaakt in Driebergen-Rijsenburg rond 1910. We weten niet precies wie deze vrouwen waren. Waarschijnlijk waren ze dienstboden van een rijke familie.

  • Foto 2

    Dit is de familie Mengelberg. De foto is genomen in 1900. Bij de beschrijving van de foto staat dat de vader en moeder 3 zoons en 3 dochters hadden, maar het lijkt er meer op dat de mevrouw links op de foto de oma is of de hulp en dat de vrouw rechts de moeder is. Er is namelijk een stamboom van deze familie  te vinden waar staat dat ze 3 zoons en 2 dochters hebben.

    De vader heette Otto Mengelberg. Op Wikipedia kan je van alles over hem te weten komen. Bijvoorbeeld dat hij glaskunstenaar was, hij maakte onder andere glas in loodramen. Ook was hij beeldhouwer.

  • Foto 3

    Op deze foto zie je staand Floor de Bruyn. De man in het karretje is niet bekend. Hij staat met zijn bromfiets op de Goyerdijk. Die loopt evenwijdig aan de Langbroekerwetering van Driebergen naar Amerongen. Aan zijn kleding te zien was hij de chauffeur. Vroeger hadden nog maar heel weinig mensen een auto en moesten ze zich dus op andere manieren vervoeren.

Oude foto’s Amerongen-Leersum

Meer weten over de foto’s?

  • Foto 1

    Op deze foto zie je Elisabeth van Aldenburg Bentinck. Zij was geboren in 1892 en woonde op kasteel Amerongen. Verschillende rijke families hebben hier gewoond. Er heeft zelfs even een gevluchte Duitse keizer (Wilhelm II) gewoond. Hij was te gast bij de familie van Aldenburg Bentinck. Deze familie  heeft  ervoor gezorgd dat het kasteel een museum is geworden. Elisabeth was een van de laatste bewoners. Ze hield heel erg van dieren. Ze had honden, katten en paarden. Maar zij zorgde ook voor katten en honden die waren verwaarloosd. Toen dat bekend werd brachten veel mensen hun zieke dieren naar het kasteel. Toen heeft Elisabeth een dierenasiel opgericht.

  • Foto 2

    Op deze foto zie je Gart van Veenendaal. Hij werd Gart met de klep genoemd, omdat hij de klepperman van Amerongen was. Een klepperman is een nachtwacht, die vroeger met een klep (dat is een ratel) de ronde deed en daarbij riep hoe laat het was. Ook als er brand was maakte hij met het klepperapparaat een luid en indringend geluid. Verder was hij dorpsomroeper, koster en doodgraver. Dat is iemand die de graven graaft en weer dichtgooit. Hij staat op de foto bij de stoep van het oude gemeentehuis. In zijn hand heeft hij de klepper.

  • Foto 3

    Deze foto is gemaakt ter ere van het 12,5-jarig burgemeesterschap van Jonkheer H. van den Bosch in 1925 in Leersum. Je herkent de burgemeester aan zijn ambtsketen. Naast hem zit zijn vrouw en hun kinderen, die heetten Jonkheer Jan en Freule Elisabeth. Zij woonden in huize Vredenoord. Dat was eerst een pension.  In de Tweede Wereldoorlog moest hij met zijn gezin onderduiken (in een villa op Ginkelduin). De Duitse bezetters hebben het huis in 1944 met een brandbom in de as gelegd. Huize Vredenoord stond op de kruising van de Rijksstraatweg met de na de oorlog aangelegde Vredenoordlaan.

Oude foto’s Maarn-Doorn

Meer weten of de foto’s?

  • Foto 1

    Deze foto komt uit het fotoboek van Willemien Blaauwendraad. Zij werd in 1915 geboren en is in 2011 overleden. In 1932 ging ze met haar ouders wonen aan de Bakkersweg in Maarn.  Willemien was een hele sociale vrouw, die veel voor anderen heeft gedaan. Zij heeft een persoonlijk archief bijgehouden dat is overgedragen aan het RHC Zuidoost Utrecht. Onder de foto was geschreven: Het ouderlijk huis van moeder. Het werd het ‘Blauwe Huis’ genoemd en stond in Maarsbergen. Helaas is niet bekend wie de mensen op de foto precies zijn.

  • Foto 2

    Ook deze foto komt uit het fotoboek van Willemien (zie foto 1). Bij deze foto stond: Het gezin van oom Mees en tante Leentje. Op de foto zie je een gezin met 6 zonen. De jongens hebben allemaal een net pakje aan. Vroeger gingen de kinderen heel vaak in een matrozenpakje op de foto. Volwassenen vonden kinderen in matrozenpakjes bijna altijd schattig, maar veel jongens en meisjes hadden er een hekel aan. Het was ook een status symbool. Zo kon je laten zien dat je genoeg geld had voor nette kleren voor de kinderen. Helaas is er verder niets over dit gezin bekend.

  • Foto 3

    Op deze foto zie je de Duitse keizer Wilhelm II. Hij was uit Duitsland gevlucht toen zij de Eerste Wereldoorlog verloren. In 1918 kwam hij in Nederland terecht. Eerst logeerde hij op Kasteel Amerongen. Na anderhalf jaar vertrok hij naar Huis Doorn. Hij nam zijn hofhouding van 40 personen en 59 treinwagons met spullen mee. De wagons zaten vol meubels, foto’s, schilderijen, serviezen, zilveren bestek, lakens etc. Wilhelm was getrouwd met Auguste Victoria. Nadat zij overleed trouwde hij met de 28 jaar jongere prinses Hermine. Hij had met zijn eerste vrouw 7 kinderen, 6 zonen en 1 dochter. Wilhelm droeg graag een militair uniform. Zo’n uniform straalde macht uit. De keizer was geboren met een kortere lamme arm. Daarom moesten de uniformen precies op maat worden gemaakt.