Landschap Erfgoed Utrect

Mijn buurt in beeld

4 lessen

Groep 5-6

Kaarten in alle soorten en maten

 • Projectdoelen

  De lessen in deze handleiding voldoen aan de kerndoelen voor kunstzinnige oriëntatie en de kerndoelen die aansluiten bij ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’. De leerlingen onderzoeken hun eigen omgeving, maken kennis met een kunstwerk over hun buurt en reflecteren hierop in woord en beeld.

 • Projectthema's

  Mijn omgeving en/of buurt, kaarten, kunst.

 • 21e-eeuwse vaardigheden

  Samenwerken, creatief denken en handelen.

 • Praktische informatie over de lessen

  In les 2 komt gastdocent Laura Koldenhof in de klas, met een koffer vol kaarten en atlassen van Bibliotheek Lek & IJssel.

  In les 3 ga je samen met de leerlingen het spel Buurtbeesten doen, ter voorbereiding op de les van de kunstenaar. De leerlingen verkennen zelfstandig de school en het schoolplein.

  In les 4 komt kunstenaar Gonneke prak in de klas, om met de zelfgemaakte plattegronden aan de slag te gaan.

Atlas, wegenkaart, wandelkaart, hoogtekaart? In het project Mijn buurt in beeld komen de leerlingen het een en ander te weten over kaarten in alle soorten en maten. Van heel praktische kaarten tot prachtige geïllustreerde exemplaren uit de 16e eeuw.

In het project komt kunstenaar Gonneke Prak langs in de klas om samen één grote plattegrond te maken van de omgeving van de school. Voorafgaand gaan de leerlingen met het spel Buurbeesten op ontdekkingstocht op het schoolplein.

 • Over Gonneke Prak

  Gonneke Prak maakt kunstwerken van allerlei materialen. Materialen die anders in de prullenbak gegooid worden, maar ook met ‘kunstenaarsmaterialen’ zoals gips en klei. Ze werkt ook graag met Lego, soms ook gecombineerd met andere materialen.

  Door het jaar heen geeft ze creatieve workshops en kunstlessen of werkt ze samen met anderen aan kunstwerken. Gonneke: “Mensen die vinden dat ze niet creatief zijn of het lastig vinden om te maken daag ik graag uit om mee te werken!”

  Gonneke ontwikkelt workshopboxen om thuis creatief aan de slag te gaan en ze brengt ieder jaar de Durf te tekenen kalender uit. Hierin vind je iedere week een leuke tekenopdracht.

  Lees verder en bekijk haar werk op haar website.

 • Over Laura Koldenhof

  Laura Koldenhof van Bibliotheek Lek & IJssel komt op bezoek met een koffer vol kaarten en atlassen uit de collectie van de bibliotheek. Samen met haar onderzoeken de leerlingen deze kaarten.