Landschap Erfgoed Utrect

Loop rond met de hond

4 lessen

Groep 3-4

Bekijk de wereld vanuit hondenogen!

In het project Loop rond met de hond bekijken de kinderen de omgeving van de school op een bijzondere manier: als een hond. De ogen van een (kleine) hond zitten vlak boven de grond. Daarom ziet-ie een holletje tussen de struiken, een kikker in het gras, een weggegooide boterham. Bedenk daarbij bovendien dat een hond eigenlijk bijna met zijn neus ‘kijkt’. Een hond ziet de wereld dus écht anders.

In het filmpje ‘Mag ik Rapke uitlaten?’ volgen we Rapke, de hond van de dierenarts. Hij wordt uitgelaten door kinderen in de buurt. Beelden vanuit een hoog standpunt (mens) worden afgewisseld met beelden vanuit een laag standpunt (Rapke). Zo maken de kinderen spelenderwijs kennis met het effect dat verschillende standpunten hebben. (Dit effect wordt in heel veel kinderfilms gebruikt, zoals in Toy Story.)

Wat ligt daar tussen de struiken? Woef. Ruikt deze lantaarnpaal bekend? Woef. Gaan we nóú alweer terug naar huis…? Woef! Als we om de school heen lopen, dan ziet een kleine hond iets heel anders dan een mensenkind. Maar kunnen mensen door de ogen van een hond leren kijken?
 • Barbara Groeneveld

  Barbara Groeneveld heeft na een zeer afwisselende loopbaan van haar passie haar werk gemaakt  en is filmmaker geworden. Haar films gaan over mensen die inspireren door de keuzes die ze maken en door de wijze waarop ze hun leven vormgeven.
  Barbara heeft lesgegeven in zowel het basisonderwijs als op een kunstvakopleiding. Ook heeft ze voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs theatervoorstellingen en -festivals geproduceerd.

  Meer informatie over Barbara vind je op haar website.

 • Casper Sikken

  Casper is allroundfilmmaker en ‘filmmaker in de klas’. Hij is in 1994 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en volgde in 2012 de post-HBO-opleiding ‘Beroepskunstenaar in de klas’ aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

  Casper was jarenlang werkzaam als regisseur, cameraman en video-editor voor productiehuizen en omroepen (Teleac en vpro). In 2010 besloot hij zijn blik te verruimen en werd zijn belangstelling voor het onderwijs gewekt.
  Casper ontwikkelt en realiseert filmworkshops voor het basisonderwijs. Het liefst laat hij de kinderen kijken door de lens als ‘kleine documentairemakertjes’.

  Informatie over de filmworkshops van Casper vind je op zijn website.