Kunst in de openbare ruimte

Les 1

De stoep, een plein of een rotonde: het zijn plekken waar iedereen kan komen. Dat noem je openbare ruimte. Vaak is die maar saai. Gelukkig hebben gemeentebesturen daar wel een oplossing voor. Ze vragen een kunstenaar om een kunstwerk te maken. Van oudsher maken zij deze kunstwerken van duurzame materialen als brons, steen, roestvrij staal of beton. Het is de bedoeling dat het kunstwerk er jarenlang blijft staan. De gemeente zorgt onder andere voor de plaatsing, de sokkel en het onderhoud. Het kunstwerk kleedt de omgeving aan en kan er op verschillende manieren een rol in spelen:

  • Ken je beelden in onze stad/dorp?
  • Waar staan die?
  • Welke zie je vaak?
  • Vallen ze op? Wekken ze je interesse?
  • Waarom wekken ze je interesse, en waarom niet?

Er is ook een moderne manier van kunst in de openbare ruimte: het kunstwerk is een tijdelijk project, soms in samenwerking met buurt en wijk. Dan is het doel om een moment en een plaats te accentueren en te zorgen voor meer betrokkenheid van de bewoners van een buurt of wijk. Soms is het (tegelijk) een ‘actie’, waarmee een mening wordt gegeven. De stem, verbeelding, fantasie van een gróép mensen draagt bij aan het beeld.

En soms is er geen opdracht. Dan heet het guerrilla-art. Een verrassende, niet-verwachte actie waarbij er tijdelijk iets geplaatst of veranderd wordt in of aan de openbare ruimte. Eigenlijk dus een geheimzinnige actie…

Bekijk