Het Carillonproject in Baarn

Informatie over het project

  • Over het project

    Korte inhoud

    De leerlingen maken kennis met een carillon, leren over de functies van klokken vroeger en nu, het maakproces van klokken en de manier van bespelen.

    Het project bestaat uit drie lessen in de klas en een afsluiting buiten op de Brink bij de Pauluskerk. Daar vindt de Grote Carillonquiz plaats onder leiding van quizmaster Bart Schouten en met beiaardier Bauke Reitsma op het carillon.

    Overzicht

    • Les 1 Wat is een carillon: een korte geschiedenis over klokken
    • Les 2 Klokkenluiden: over de functie van klokken en het luiden
    • Les 3 Klokken maken: over het proces van klokgieten
    • Les 4 De Grote Carillonquiz op de Brink bij de Pauluskerk

    Daarnaast kunnen jullie ervoor kiezen klokkenliedjes te zingen en te spelen. Jullie kunnen melodietjes op de klankstaven spelen of op een zelfgemaakt flessencarillon. Voor wie wil.

  • Over het carillon in de Pauluskerk van Baarn

    In 1966 kreeg Baarn na een inzamelingsactie een carillon van 25 klokken in de toren van de Pauluskerk. Gaandeweg werd het uitgebreid tot 35 klokken.
    Er was aanvankelijk nog geen speelklavier: tot 1990 werd het carillon automatisch aangestuurd door trommels met speelbanden. Toen deed echter de computer zijn intrede en die is er tot op de dag van vandaag nog steeds. Zit er geen beiaardier, dan stuurt de computer de hamers aan de buitenkant van de klokken aan. Tot 2002 is er ook een tiental jaren met een keyboard gewerkt, dat gekoppeld werd aan de computer.

    In 2000 werd de Stichting Carillon Baarn opgericht. Die wilde een volwaardig carillon met een stokkenklavier, waarmee je de klokken harder of zachter kunt laten klinken, zodat er dynamiek en gevoel in het spel gelegd kan worden. Dankzij financiële steun van de gemeente, het bedrijfsleven en de burgers van Baarn kon in 2002, met de plaatsing van een stokkenklavier en een uitbreiding tot 44 klokken, een volwaardig carillon worden gerealiseerd. Ook de grote luidklok is aan het klavier gekoppeld.

    Het carillon zit halverwege de 42 meter hoge toren van de Pauluskerk op de Brink. Twee verdiepingen daaronder is in een klein kamertje het stokkenklavier neergezet door de firma Eijsbouts uit Asten, die de klokken heeft gegoten.

De beiaardier

Sinds 2009 is Bauke Reitsma beiaardier van het carillon in de Pauluskerk van Baarn. Hij bespeelt het carillon iedere tweede en vierde woensdagmiddag van de maand van 15 tot 16 uur, en bij speciale gelegenheden (Koningsdag, Bevrijdingsdag, Open Monumentendag, Sinterklaas en Kerstmis).

De Grote Carillonquiz

We sluiten het project af met De Grote Carillonquiz op de Brink. Onder leiding van quizmaster Bart Schouten zullen we vlakbij de toren met steeds twee groepen tegelijk een speelse quiz houden over allerlei weetjes over klokken. Beiaardier Bauke Reitsma zal het carillon laten klinken bij de vragen van de quizmaster.

Bart Schouten

Bart Schouten is acteur en verhalenverteller. In zijn voorstellingen combineert hij zijn liefde voor theater en geschiedenis. Hij speelt veel ‘op locatie’, op mooie plekken in de natuur, in de stad of in historische gebouwen. Daar brengt hij het verleden tot leven met vrolijke, spannende verhalen.

Meer info: www.bartschouten.nl.

Wie heeft de meeste antwoorden goed en wordt de winnaar van De Grote Carillonquiz?

Waar vindt De Grote Carillonquiz plaats?

bij de Pauluskerk
De Brink  
Baarn

  • Parkeren kan op de parkeerplaats bij De Brink (met parkeerschijf!).
  • Rij-ouders kunnen op afstand meeluisteren.
  • Trek regenkleding aan bij een dreigende lucht; bij wat licht gespetter gaat het gewoon door, bij stortregens niet.
  • Indien er een begrafenis is, zal de Grote Carillonquiz worden verplaatst. Kunst Centraal zal in dat geval contact met de school opnemen om jullie te informeren en een nieuwe datum te plannen.