Landschap Erfgoed Utrect

Groeien

4 lessen

Groep 1-2

Alles groeit! Baby's, puppy's, je eigen lijf...

Van piepklein zaadje naar een prachtige grote zonnebloem, of van een kleine lieve schattige puppy naar een sterke stoere hond.  Alles en iedereen verandert voortdurend. Samen met de kleuters gaan we op onderzoek naar groeien en ons eigen lijf, groeien in het planten en dierenrijk en de steeds veranderende wereld om ons heen.

En wist je dat je met licht en schaduw ook kunt groeien? Dat ontdek je in het lichtatelier!

 • Praktische informatie
  • Regel 3 extra begeleiders. Tijdens het bezoek aan het lichtatelier begeleiden zij een activiteit. Meer informatie daarover is te lezen in de les Groeien met licht.
  • Verzamel kartonnen dozen om het groeimuseum te kunnen maken.
  • Zorg voor een fototoestel en notitieblok om de ontdekkingen die je leerlingen doen vast te leggen.
 • Museum IJsselstein, Maaike Uitenbroek (Oudewater en IJsselstein)

  Museum IJsselstein

  MIJ verwondert!

  In de wisseltentoonstellingen van Museum IJsselstein (MIJ) staat altijd een actueel thema centraal, een onderwerp dat speelt in de samenleving. Hedendaagse kunstenaars dringen door tot de kern en nodigen je uit deze vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Daarnaast zie je bij MIJ een collectie historische voorwerpen: als het ware een wandeling door 3000 jaar lokale geschiedenis.
  MIJ nodigt je uit met een open blik rond te lopen, je te laten verrassen en verwonderen. Het gesprek aan te gaan, je te verdiepen en veranderd naar huis te gaan.

  Over gastdocent Maaike Uitenbroek

  Maaike Uitenbroek is een van de gastdocenten die bij je in de klas kan komen met het ‘lichtatelier’. Zij is in 1999 afgestudeerd aan het Instituut voor Fashion Management en Design, met textielontwerp als specialisatie. In haar werk bouwt zij onder meer voort op haar ervaring als knitwear-/dessinontwerpster.

  Door gebruik te maken van een mix aan technieken en materialen prikkelt ze de fantasie van de kinderen. Ze stimuleert hen om in onze snelle wereld stil te staan bij onverwachte, bijzondere en gewone situaties, open naar hun omgeving te kijken en zich te verwonderen. Zo leren de kinderen zich creatief en beeldend te uiten.

 • Thema's in het project

  Dit project sluit aan bij thema’s als natuurverschijnselen- en elementen en heeft samenhang met de leergebieden Mens & Natuur.

 • 21-eeuwse vaardigheden

  Creatief denken en handelen.

 • Ontwikkeling lesmateriaal

  Dit lesmateriaal is ontwikkeld in samenwerking met Anneke Wijn – CC bureau voor beeldende educatie en gastdocent Maaike Uitenbroek.