De klank van Anansi

3 lessen

Groep 3-4

Ontdek geluid in animatiefilm

In dit project maken de leerlingen kennis met de prachtige animatieserie Anansi de spin. Ze leren wie Anansi is en waar de verhalen van Anansi vandaan komen. Vervolgens leren ze over animatiefilm en letten ze specifiek op muziek, stemmen en geluiden.

In de derde les komt er een gastdocent op school. Samen maken ze een eigen geluidsband bij een fragment van de aflevering De gulzige tijger.

 • Praktische informatie en voorbereiding
  • Les 3 is een gastles. Les 1 en 2 worden voorafgaand aan de gastles gegeven. Begin daarmee minimaal een week voordat de gastdocent op bezoek komt.
  • In les 3 gaat gastdocent gaat steeds met een groepje kinderen aan de slag in het speellokaal. Deel van te voren de klas in groepjes van max 6 leerlingen.
  • De gastdocent neemt zelf opnamespullen mee.
  • Ook neemt de gastdocent de materialen mee waarmee de kinderen die in de klas blijven een eigen animatiewiel kunnen maken. De gebruiksaanwijzing vind je bij les 3.

  Tip: Bekijk het onderstaande fragment (met muziek, stemmen en geluidseffecten) een aantal keer met de leerlingen voordat de gastdocent komt. De leerlingen gaan bij dit fragment met de gastdocent een geluidsband maken. Het helpt als de leerlingen al bekend zijn met de stemmen en geluidseffecten van het fragment. Dit fragment is ook te vinden in ‘Les 2: stemmen’.

  • Bij les 4 vind je de link naar alle afleveringen van de animatieserie Anansi De Spin. Leuk om tussendoor met de klas naar te kijken!
 • Projectdoelen
  • Leerlingen beleven professionele animatiefilm en kennen het begrip animatiefilm
  • Ze verdiepen zich in geluid bij animatiefilm (stemmen, muziek en geluidseffecten)
  • Ze maken een geluidsband bij een fragment uit een aflevering van Anansi de spin
 • Thema's en leergebieden

  Film (stemacteren & geluidseffecten), wereldoriëntatie, taal

 • 21e-eeuwse vaardigheden

  Creatief denken, communiceren, kritisch denken, samenwerken, sociale & culturele vaardigheden

 • Extra informatie over Anansi de spin

  Anansi de spin is de hoofdpersoon in tal van West Afrikaanse, Surinaamse en Caribische sprookjes die al eeuwenlang van generatie op generatie worden doorgegeven. In de tijd van slavernij en kolonialisme kwamen de verhalen van Anansi de spin mee met de mensen die tot slaaf waren gemaakt. Ze moesten alles achterlaten, maar namen de verhalen mee.

  De boeken

  De lessen gaan over de aflevering De gulzige tijger uit de animatieserie Anansi de spin. Bij de aflevering hoort het boek Anansi de spin en de gulzige tijger! Leuk om het boek aan te schaffen en voor te lezen zodat het verhaal echt gaat leven in de klas. Vallen de boeken in de smaak? Er zijn nog andere boeken beschikbaar op de website.

 • Partners

  In dit project werken Filmhub Midden, Cinekid en Kunst Centraal nauw samen: we ontwikkelen samen dit project voor programmering in het Kunstmenu en vervullen daarin ieder een eigen rol.

  Filmhub Midden

  Filmhub Midden maakt zich sterk om film een structurele plek te geven in het onderwijs in de provincies Utrecht en Flevoland. Filmhub Midden zet in op een regionaal netwerk voor filmeducatie waarin intensief wordt samengewerkt met provinciale en stedelijke cultuureducatieve bemiddelaars, aanbieders, het onderwijs én het landelijke netwerk. Samen leiden we nieuwe generaties op tot kritische kijkers en makers, oftewel beeldbewuste burgers. Lees verder op hun website.

  Cinekid

  Cinekid brengt alle kinderen in Nederland in aanraking met het rijkste aanbod van filmproducties. Cinekid wil verwonderen, vermaken, verbinden en bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen tot zelfstandige, bewuste en weldenkende wereldburgers. Om dit te bereiken presenteert, produceert, leert en communiceert Cinekid met, door en over film en bewegend beeld in een taal die kinderen bereikt. Lees verder op hun website.

  Il luster

  il Luster is opgericht in 1997 en produceert animatie(film): opdrachtproducties, korte films, tvseries en avondvullende animatiefilms voor de bioscoop. De animatie-projecten worden in samenwerking met diverse partners in binnen- en buitenland ondernomen. De serie Anansi de spin is een productie van Il Luster. Lees verder op hun website.