Landschap Erfgoed Utrect

Wind in de zeilen

4 lessen

Groep 7-8

Wat moet een molenaar allemaal weten en kunnen? Help mee om genoeg molenaars te werven om alle molens in Nederland te kunnen laten draaien!

  • Leerdoelen

    Op verschillende manieren leren de leerlingen over het beroep van molenaar en over de molen in hun eigen omgeving. Ze bezoeken de molen en ontmoeten daar een echte molenaar. Met eigen ogen kunnen ze zien hoe de molen werkt en wat de molenaar allemaal doet.

  • Thema's en leergebieden

    Dit project sluit aan bij de thema’s beroepen, bouwen, wonen en energie. Het sluit aan bij de leergebieden Mens & Maatschappij, Mens & Natuur.

  • 21e eeuwse vaardigheden

    Onderzoeken, samenwerken, communiceren

Het Gilde van Molenaars zit met een probleem: er zijn te weinig molenaars om alle molens in Nederland te laten draaien. Help het Gilde om nieuwe molenaars te werven! Daarvoor moet je natuurlijk eerst onderzoeken wat een molenaar allemaal moet kunnen en weten. Misschien is het ook wel iets voor jou?

  • Praktische informatie en voorbereiding
    • Vereiste begeleiding voor het bezoek aan de molen: 3 personen. Zie voor meer informatie les 3: Bezoek aan de molen.
    • Zorg dat iedereen tijdens het bezoek aan de molen stevige schoenen en warme kleding draagt die evt. een beetje vuil mag worden. De molen is niet verwarmd.
  • Over Korenmolen De Hoop

    De huidige molen is gebouwd in 1901, nadat de vorige molen door brand was verwoest. In 1675 stond er al een molen op deze plek. Die is later vervangen door een grotere. Inwoners van Loenen, Loenersloot, Oukoop en Ter Aa die graan wilden laten malen, waren verplicht dat op deze molen doen. In 1890 kreeg de molen een machine die de molenstenen aandreef. Daardoor was je niet meer afhankelijk van de wind. De machine stond in het gebouwtje achter de molen, waar nu het winkeltje is.

    Op 23 december 1900 brak midden in de nacht brand uit op de molen. Die werd daardoor zwaar beschadigd. Bij het herstellen van de molen werden materialen gebruikt van molens uit Gelderland en de Zaanstreek die eerder waren afgebroken.

    In de 20e eeuw werd de molen steeds minder gebruikt. Daardoor raakte hij in verval. In 1963 werd hij verkocht aan de gemeente Loenen, die de molen opknapte. Het werd een gemeentelijk monument. Sinds 1974 is de molen eigendom van Het Utrechts Landschap.

    Meer informatie over de geschiedenis van Korenmolen De Hoop in Loenen

  • De molenaar
    Molenaar klimt in wiek
    Molenaar Dick Vierbergen

    Molenaar van Korenmolen De Hoop:

    Dick Vierbergen
    06 38400560
    dvierbergen@hotmail.com