Landschap Erfgoed Utrect

Wie woont of werkt waar?

3 lessen

Groep 3-4

De leerlingen helpen Willemina en leren zo iets nieuws over hun eigen omgeving.

  • Thema's en leergebieden

    Mens & Maatschappij

  • 21e eeuwse vaardigheden

    probleem oplossen en creatief denken

Er komt een brief in de klas van Willemina. Zij is de eigenaresse van Landgoed Maarsbergen. In de brief vraagt zij de kinderen om naar het landgoed te komen. Het landgoed zit namelijk met een probleem. Misschien kunnen de kinderen hen helpen. Dan kunnen de mensen die op het landgoed werken meteen meer over het Landgoed vertellen.

  • Over het bezoek aan Landgoed Maarsbergen
    • Zorg indien nodig voor voldoende rijouders.
    • Vertel de ouders wat de kinderen gaan doen en vraag ze niet met elkaar te praten tijdens het verhaal.
    • De klas wordt ontvangen door één van de beheerders. Het is prettig als de leerkracht verantwoordelijk blijft voor de orde, dan kunnen zij zich op de inhoud richten.
  • Over Landgoed Maarsbergen

    Landgoed Maarsbergen ligt aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug op de rand van de Gelderse Vallei. Ridder Fulco koos 1000 jaar geleden deze plek om  een verdedigingswerk te bouwen en schonk het aan de kerk.

    In 1650 kocht de koopman Samuel de Marez Maarsbergen. Met zijn gezin was hij de eerste particuliere bewoner. Hij bewoonde het huis alleen in de zomer. In de winter was het er te koud, dan woonde hij in Amsterdam.

    In de 19e eeuw drukte Jan Andries Dubois zijn stempel op Maarsbergen en omgeving. Hij paste het park rond het huis aan zijn tijd aan en maakte een begin met de bebossing. In 1882 kocht Karel Antonie Godin de Beaufort Huis Maarsbergen met omliggende landerijen. De huidige eigenaren en bewoners van het huis zijn zijn nakomelingen.

  • Colofon

    Dit lesmateriaal is eigendom van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht en partners. Het maakt onderdeel uit van het Kunst- en Cultuurmenu en mag gebruikt worden door alle deelnemende scholen. Het is partijen niet toegestaan dit lesmateriaal te kopiëren, verspreiden en/of te gebruiken voor andere doeleinden. Bij interesse in overname van het lesmateriaal kunt u contact opnemen met Landschap Erfgoed Utrecht.