Landschap Erfgoed Utrect

Wie woont of werkt waar?

3 lessen

Groep 3-4

De leerlingen helpen Gwendoline en Godelieve en leren zo iets nieuws over hun eigen omgeving.

 • Projectdoelen
  • Aan de hand van een verhaal en een ‘probleem’ maken leerlingen kennis met een bijzondere plek uit hun eigen omgeving en de bijbehorende geschiedenis.
  • Ze ervaren dat hun eigen omgeving betekenisvol is. Zodra ze hun eigen omgeving leren kennen biedt dat mogelijkheden zich te wortelen en van daaruit de wereld te leren kennen.
  • Ook spreken ze hun creativiteit aan door mee te denken over de oplossing voor het probleem.
 • Thema's en leergebieden

  Mens & Maatschappij

 • 21e eeuwse vaardigheden

  Problemen oplossen en creatief denken

De klas krijgt een brief van de tantes Gwendoline en Godelieve, de oudste bewoners van Slot Zuylen. Ze worden door hen uitgenodigd om op bezoek te komen. De tantes hebben veel meegemaakt in het kasteel en willen de kinderen daarover graag vertellen. Maar zij hebben ook een probleem. De hele familie en het voltallige personeel zijn een dagje uit. De twee deftige dames passen daarom op het kasteel. Maar nu komt er onverwacht hoog bezoek. Ze komen eten en logeren. Hoe moet dat nu? Zouden de kinderen de tantes niet willen helpen?

Slot Zuylen
 • Over Slot Zuylen

  De historie van Slot Zuylen gaat tot meer dan 750 jaar terug. Rond het jaar 1250. Toen bouwde Steven van Zuylen langs de Vecht een donjon, een vierkante woontoren met muren van 2.70 meter dik.

  In de 15e eeuw werd de woontoren verwoest door de Utrechters. Zij wilden meer vrijheid voor hun stad, terwijl de toenmalige eigenaar Van Borssele aanhanger was van het centrale gezag van de Bourgondische hertogen. Na de verwoesting restte er een eeuw lang niet meer dan een ruïne.

  In de 16e eeuw werd op de plaats van de ruïne een nieuw kasteel gebouwd. Dat kasteel werd begin 17e eeuw gekocht door Adam van Lockhorst. Toen Van Lockhorst stierf was de enige erfgenaam zijn 4-jarige kleindochter Anna Elisabeth van Reede. Om bezittingen in de familie te houden trouwde zij op 13-jarige leeftijd met haar neef en stiefbroer Henrik Jacob van Tuyll van Serooskerken. Tot 1951 bleef het kasteel eigendom van deze familie.

  Het slot dankt zijn uiterlijk aan een ingrijpende verbouwing in de 18e eeuw. Toen werd het middeleeuwse kasteel volgens de mode van deze tijd verbouwd tot een buitenverblijf in Franse stijl. Opdracht hiervoor werd gegeven door Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken. De vader van de bekendste bewoner van het slot- schrijfster Belle van Zuylen.

  Meer informatie

  Slot Zuylen kun je bezoeken onder begeleiding van een gids. Er worden ook ontdekkingstochten voor gezinnen georganiseerd. Meer informatie over activiteiten en het Slot vind je hier.

 • Over Les Tantes Déviantes

  Jeanine van Rossum en Mieke Bom vormen al 10 jaar een succesvol muzikaal theaterduo. Als Les Tantes Déviantes (twee in deze tijd verdwaalde dames van weleer, hoogbepruikt en breedgehoepeld) verzorgen zij op maat gemaakte acts en voorstellingen.

  Dit hebben ze o.a. gedaan voor verschillende theaterfestivals en bijzondere gelegenheden, bijvoorbeeld op kastelen en buitenplaatsen. Ook verzorgen zij theatrale rondleidingen voor scholen. Meer informatie over Les Tantes Déviantes vind je op deze website.