Bindkracht

Wat een portret!

4 lessen

Groep 7-8

Ga zelf aan de slag met portretfotografie en speel het kunstkijkspel Doorkijkers.

  • Projectdoel
    • Kinderen maken kennis met verschillende manieren van portretten maken.
    • Kinderen experimenteren met fotografie
    • Kinderen leren kijken met een kunstenaarsoog.
  • Thema's en leergebieden

    Verhalen vertellen
    Beroepen

    Kunst & Cultuur

Een foto kan een verhaal vertellen, je kan er ontroerd door raken en een foto kan je vertellen wie jij bent…

Dit project gaat over beter kijken naar portretfoto’s. Wat zie je, wat denk je erbij, welk verhaal vertelt deze foto jou? En hoe kan je je eigen verhaal vertellen?

Je speelt het kunstkijkspel Doorkijkers. En je gaat met een fotograaf van FOTODOK zelf aan de slag met portretfotografie. Je onderzoekt wanneer een foto een portret is. En hoe je met een foto kan laten zien wie jij bent. Van een zelfgemaakt portret krijg je een mooie afdruk.

  • FOTODOK

    Dit project is ontwikkeld i.s.m. FOTODOK.

    FOTODOK organiseert fototentoonstellingen, lezingen, debatten en educatie rond maatschappelijke onderwerpen. In tijden waarin dagelijks duizenden beelden en een onophoudelijke stroom informatie aan ons voorbij trekken, biedt FOTODOK achtergrondverhalen voor verdieping, soms zelfs bezinning en hopelijk een beter begrip van de wereld waarin we leven.

    FOTODOK maakt al meer dan 11 jaar kinderen en jongeren wegwijs in fotografie met inspirerende onderwijsprogramma’s. Fotografie als beeldend middel om jezelf expressief en artistiek te uiten, om je verhaal te vertellen, maar ook als functioneel middel om de wereld tot je te nemen. Begrijpend leren kijken als belangrijke aanvulling op begrijpend leren lezen en rekenen.

    Bekijk de FOTODOK-website voor meer informatie.

  • Madelinde Hageman

    Het kunstkijkspel Doorkijkers is ontwikkeld i.s.m Madelinde Hageman.

  • Fondsen

    Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het K.F. Heinfonds en het Cultuurfonds.

  • Gastdocent Loes Coolen

    Loes Coolen is fotograaf en educator en werkzaam bij FOTODOK in Utrecht.

    Ze ontwikkelt projecten met kinderen waarin begrijpend leren kijken, ontdekken en zelf fotograferen centraal staan. Van kleuters tot en met MBO-studenten geeft ze workshops waarin leerlingen de wereld om zich heen én zichzelf op een nieuwe manier leren zien en verbeelden.

Leerlingen die niet gefotografeerd mogen worden: In de workshop vervullen leerlingen afwisselend drie rollen; de fotograaf, de assistent, het model. Leerlingen die vanuit culturele of religieuze overtuigingen of om andere redenen niet zelf op de foto mogen, kunnen via deze werkwijze toch meedoen met de workshop. Zij kunnen de rol van fotograaf en assistent vervullen. Het is de verantwoordelijkheid van de leerkracht om bij aanvang van de workshop de fotograaf te laten weten welke kinderen niet op de foto mogen.