-
Projectdoelen
- Leerlingen maken kennis met plankton in al haar verscheidenheid en leren over het belang van deze organismen. Ze verdiepen zich (een beetje) in het onderzoek dat een zee-bioloog doet.
- Ze maken kennis met licht- en video-kunst en het werk van Studio de Maan & Meester Pixel.
- Ze ontwerpen en animeren zelf “pixel-plankton” wezentjes met herkenbare eigenschappen.
- De klas maakt samen een hele school of vloot van deze wezentjes die onderdeel zijn van het lichtkunst project VONK.
-
Thema's en leergebieden
- Natuur/biologie en klimaat
- Inzicht, rekenen, spiegelen
- Animatie, tijd, beweging
- Ontwerp, expressie
- Kunstzinnige oriëntatie
-
21e-eeuwse vaardigheden
- Probleem oplossen
- Creatief denken en handelen
- Samenwerken
-
Praktische informatie en voorbereiding
- Les 1 is een introductie vooraf door de leerkracht, dit duurt 20-30 minuten. Leerlingen tekenen op ruitjespapier een pixel plankton wezentje
- Les 2 is een bezoek aan Fort Honswijk, waar het lichtfestival VONK zal plaatsvinden in oktober. Daar zullen ook de pixel-plankton creaties van de leerlingen stralen!
- Les 3 is een gastles van 1-1.5 uur, waarbij leerlingen aan de slag gaan met iPads, die door de workshopleider worden uitgedeeld. Tijdens deze gastles wordt ook het digibord gebruikt. De leerkracht krijgt hiervoor een weblink naar een site waarop gedurende de les de creaties van de leerlingen verschijnen.
Het Pixel Plankton project is onderdeel van het lichtkunstfestival VONK 2023, dat dit jaar in het teken staat van “Wij de Aarde”. Het festival wil jong en oud inspireren met lichtkunstwerken die laten zien hoe we ons verhouden tot onze omgeving.
In dit project maken leerlingen kennis met plankton in al haar verscheidenheid en het onderzoek dat hiernaar gedaan wordt. Ze leren dat plankton een verzamelnaam is voor allerlei plantjes en diertjes, voor zuurstof zorgt (CO2 opname) en een onmisbare schakel is voor leven in zee én op aarde.
Geïnspireerd door beelden en kennis gaan leerlingen allereerst hun eigen plankton bedenken. Deze wezentjes komen terecht in een grootse lichtkunstprojectie die op VONK te zien zal zijn. Zo maken alle leerlingen samen een virtuele oceaan vol onontdekte soorten.