Streetart in je straat

4 lessen

Groep 7-8

Kunst is overal, kijk maar eens goed om je heen.

Laat je inspireren door Streetart Frankey en maak je eigen streetart. Met zijn manier van kijken en werken maak je van de straat het grootste museum van Nederland!

 • Praktische informatie over de gastlessen
  Benodigdheden gastles 1 ‘ogen maken’:
  • Karton in verschillende kleuren (120 grams of zwaarder).
  • Voldoende scharen en pritt stift voor alle leerlingen.
  • Voldoende passers en/of ronde voorwerpen die leerlingen kunnen omtrekken.

   

  Voorbereiding en benodigdheden gastles 2 ‘straatsafari’:

  Opzet gastles: De gastles begint in de klas. Daarna gaan de leerlingen in de directe omgeving van de school ogen plakken. De les wordt weer in de klas afgesloten.

  • Bepaal voorafgaand aan de gastles in welk gebied in- of rondom de school de leerlingen ogen mogen plakken. In het gebied moeten voldoende straatelementen aanwezig zijn, zoals: (prullen)bakken, deurklinken, brievenbussen, elektriciteitskastjes, putdeksels, speeltoestellen etc.

  Schat in of er voor de gastles extra begeleiding nodig is.

  • De leerlingen gaan op zoek naar straatelementen om deze door het plakken van ogen om te vormen tot (te) gekke creaturen. Elk vondst wordt gefotografeerd met een iPad van Kunst Centraal. Zorg dat je geen ogen achter laat.
  • Maak groepjes van 3. Benoem bij elk groepje een Team Captain, fotograaf en een hoofd plakband plakken.
  • Regel voor elke leerling een envelop, mapje of paperclip, zodat ze tijdens de gastles de ogen gemakkelijk kunnen meenemen.
 • Thema's in het project

  Dit project sluit aan bij het thema beroepen en heeft samenhang met het leergebied Mens & Maatschappij

 • 21- eeuwse vaardigheden
 • Leintje Hoogenkamp, Gillian Jones, KunstenHuisIdea

  Gillian Jones

  Gillian Jones is vanaf een hele jonge leeftijd al creatief bezig. Tekenen, schilderen, druktechnieken, collage, digitaal. Ze vindt het het heerlijk om verschillende medium te verkennen. Het project kiest het medium waarmee ze werkt. Daardoor is ze echt een creatieve duizendpoot!

  www.gillianjonescreation.com

  Leintje Hoogenkamp

  Leintje deed in de jaren 90 op de kunstacademie de lerarenopleiding en richting illustratie. Ze studeerde af met een serie kunstenaarsboeken en heeft altijd een grote liefde voor drukwerk gehad. Met name grafiek die te maken is met behulp van huis-tuin-en-keuken attributen vindt ze inspirerend en ze deelt haar enthousiasme graag. Honderden workshops heeft ze al gegeven aan allerlei doelgroepen en leeftijden en regelmatig gebruikt ze afgedankte spullen; In verpakkingsmaterialen of stuk speelgoed ziet ze bijvoorbeeld weer nieuwe mogelijkheden.

  KunstenHuisIdea

  KunstenHuis Idea is dé plek voor kunst, cultuur en informatie in De Bilt, Soest, Zeist, Bunnik en de Utrechtse Heuvelrug. Wij zijn een bruisend cultuurcentrum met cursussen op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, taal en persoonlijke ontwikkeling,  zes bibliotheken, vier theaters en een poppodium.