Streetart in je straat

4 lessen

Groep 7-8

Kunst is overal, kijk maar eens goed om je heen.

Laat je inspireren door Streetart Frankey en maak je eigen streetart. Met zijn manier van kijken en werken maak je van de straat het grootste museum van Nederland!

  • Praktische informatie
    Voor de les ‘ogen maken’ heb je het volgende nodig:
    • Karton in verschillende kleuren (120 grams of zwaarder).
    • Voldoende scharen en pritt stift voor alle leerlingen.
    • Voldoende passers en/of ronde voorwerpen die leerlingen kunnen omtrekken.

     

    Voorbereiding en benodigdheden gastles:

    Opzet gastles: De gastles begint in de klas. Daarna gaan de leerlingen in 3 rondes ogen plakken. De les wordt weer in de klas afgesloten.

    • Bepaal voorafgaand aan de gastles in welk gebied in- of rondom de school de leerlingen ogen mogen plakken. In het gebied moeten voldoende straatelementen aanwezig zijn, zoals: (prullen)bakken, deurklinken, brievenbussen, elektriciteitskastjes, putdeksels, speeltoestellen etc.

    Schat in of er voor de gastles extra begeleiding nodig is.

    • De leerlingen gaan op zoek naar straatelementen om deze door het plakken van ogen om te vormen tot (te) gekke creaturen. Elk vondst wordt gefotografeerd met een iPad van Kunst Centraal. Zorg dat je geen ogen achter laat.
    • Maak groepjes van 3. Benoem bij elk groepje een Team Captain, fotograaf en een hoofd plakband plakken.
    • Regel voor elke leerling een envelop, mapje of paperclip, zodat ze tijdens de gastles de ogen gemakkelijk kunnen meenemen.
  • Thema's in het project

    Dit project sluit aan bij het thema beroepen en heeft samenhang met het leergebied Mens & Maatschappij

  • 21- eeuwse vaardigheden
  • Gonneke Prak (Bunnik) Fenna Kruijsse (Lopik) Boukje Heidema (Wijk bij Duurstede) Gillian Jones (Soest) Roos Uithol ( De Ronde Venen)

    Gonneke Prak

    Gonneke maakt kunstwerken van allerlei materialen. Materialen die anders in de prullenbak gegooid worden, maar ook met ‘kunstenaarsmaterialen’ zoals gips en klei. Ze werkt ook graag met Lego, soms ook gecombineerd met andere materialen.

    Door het jaar heen geeft ze creatieve workshops en kunstlessen of werkt ze samen met anderen aan kunstwerken. Gonneke: Mensen die vinden dat ze niet creatief zijn of het lastig vinden om te maken daag ik graag uit om mee te werken!

    Gonneke ontwikkelt workshopboxen om thuis creatief aan de slag te gaan en ze brengt ieder jaar de Durf te tekenen kalender uit. Hierin vind je iedere week een leuke tekenopdracht.

    Bekijk hier haar website.

    Fenna Kruijsse

    Fenna Kruijsse en opgeleid aan de kunstacademie in Den Bosch richting Illustratieve vormgeving. Daarnaast heeft zij ook altijd met kinderen gewerkt en gaande weg ontdekte zij een enorme passie voor de ontwikkeling van kinderen in combinatie met creativiteit en beeldende lessen. Ze is daarom buro buiten de lijntjes gestart waarin ze kunstlessen geeft in het basisonderwijs en scholen begeleid met hun cultuuronderwijs.

    Fenna is te vinden op Instagram @burobuitendelijntjes 

    Boukje Heidema

    Boukje Heidema’s hart ligt bij het werken met kinderen. Met haar achtergrond als beeldend kunstenaar en programmeur-systeemanalist geeft zij lessen beeldende vorming en programmeren. Zelf schildert ze hedendaagse stadsgezichten. Ze zegt daarover: ‘Zo struin ik graag door de straten om eigentijdse beelden te zoeken. Hoe leuk is het om nu samen met jullie de straat op te gaan en deze een nieuw gezicht te geven!’

    Op mijn website vind je meer informatie: www.atelierboukje.nl

    Gillian Jones

    Gillian Jones is vanaf een hele jonge leeftijd al creatief bezig. Tekenen, schilderen, druktechnieken, collage, digitaal. Ze vindt het het heerlijk om verschillende medium te verkennen. Het project kiest het medium waarmee ze werkt. Daardoor is ze echt een creatieve duizendpoot!

    www.gillianjonescreation.com

    Roos Uithol

    Als afgestudeerd kunstenaar en beeldend docent geeft Roos Uithol al enkele jaren beeldende lessen en workshops en is zij tevens werkzaam als freelance fotograaf.

    Zelf gaat zij graag aan de slag met houtskool, pastel en potlood en zijn diverse digitale technieken haar eveneens niet vreemd. Daarbij wordt ook geëxperimenteerd tussen de digitale en traditionele, analoge technieken.