-
Lesdoelen
- Leerlingen leren meer over de geschiedenis van hun eigen gemeente.
-
Voorbereiding voor de leerkracht
- Lees voorafgaand aan het bezoek de uitnodiging van Frederik (hieronder) voor aan de leerlingen.
- Jullie worden ontvangen bij de ingang van de kerk.
- Het bezoek duurt ongeveer 45 minuten.
- Neem eventueel begeleidende ouders mee.
-
Locatie
Hervormde Dorpskerk, Middenstraat 8 in Woudenberg
-
Uitnodiging van Frederik
Beste klas,
Hartelijk bedankt voor jullie antwoord op mijn brief. Ik ben zo blij dat ik nu weet in welke plaats mijn voorvader Frederik geleefd heeft. Ik ben er onmiddellijk naartoe gegaan om te kijken wat ik verder over hem te weten kon komen. Ik ben gaan kijken op het plein en gaan vragen aan mensen op straat. Maar daar werd ik niets wijzer van. Uiteindelijk ben ik naar de historische kring gegaan. Dat zijn mensen die alles willen weten van de geschiedenis van jullie dorp. Ja, en die wisten me veel meer te vertellen over mijn voorvader Frederik.
Weten jullie nog dat ik jullie een bladzijde stuurde uit een boekje? Dat was de enige bladzijde die ik had. Maar de mensen van de historische kring hadden de rest van het boekje. Daarin staat het hele verhaal van mijn voorvader. Een heel bijzonder verhaal. Ik kan dat niet zomaar in een brief zetten. Daarom vraag ik jullie om naar de kerk te komen. Want die kerk speelt een belangrijke rol in het verhaal van mijn voorvader. Ik beloof jullie dan dat ik het spannende verhaal van mijn voorvader daar zal vertellen.
Nogmaals: ontzettend bedankt voor jullie hulp!
Frederik Kortenhorst
f.kortenhorst@gmail.com -
Informatie voor de leerkracht: hervormde dorpskerk
Vanuit welke kant je Woudenberg ook nadert, je ziet de toren van de dorpskerk boven de bebouwing uitsteken. En dat is al meer dan 700 jaar zo. Al in 1309 was er een kapel in Woudenberg. Deze was gewijd aan de Heilige Catharina van Alexandrië. De stenen van een kasteel (‘Huus Woudenberg’) worden in dat jaar gebruikt om de kerk een opknapbeurt te geven. Deze kerk staat er, in zeer gewijzigde vorm, nog steeds.
De dorpskerk heeft in de loop der eeuwen veel veranderingen ondergaan. Van de huidige kerk zijn de toren (gebouwd rond 1400) en delen van de binnenzijden van de west-, noord- en zuidgevel het oudst. Dit muurwerk kan nog uit de 14e eeuw dateren. Het binnenwerk van het oostelijk deel stamt uit 1808.
Ook de Reformatie (de oorspronkelijk katholieke kwam in handen van de protestanten) had consequenties voor de inrichting. Een protestantse kerk heeft bijvoorbeeld geen altaar.
In het jaar 1808 wordt de kerk grondig verbouwd omdat deze te klein was. Maar waarschijnlijk ook omdat de vloer een aantal keer verzakt was vanwege de vele begravingen in de kerk. Dat mocht later niet meer en in 1828 werd er een begraafplaats buiten het dorp aangelegd. Een deel van de kerk werd afgebroken en opnieuw opgebouwd. Rond 1878 vond een gedaanteverandering plaats toen de kerk werd gepleisterd. In 1952 kreeg de kerk twee zijvleugels, waardoor de kerk een kruisvorm krijgt. In 1989 kreeg de kerk aan de binnenzijde een grondige opknapbeurt. De toren van de hervormde kerk is één van de Rijksmonumenten van Woudenberg.